Varnost, zanesljivost, hitrost?

Operacijski sistem windows 7 zasede precej manj prostora na trdem disku, se zaganja in ustavlja hitreje, poleg tega naj bi tudi sam sistem deloval hitreje in odzivneje od viste

Objavljeno
26. oktober 2009 19.21
Matjaž Ropret
Matjaž Ropret
Ljubljana - Operacijski sistem windows 7 je torej na voljo in vodilnim predstavnikom največjega svetovnega proizvajalca programske opreme je vidno odleglo. Boleče obdobje sistema windows vista, ki je trajalo skoraj tri leta (vista je izšla januarja 2007), je minilo. Prejšnja različica je bila namreč najmanj uspešna doslej, domači uporabniki so jo večinoma preskočili, mnoga podjetja pa so pri nakupu nove strojne opreme raje vzela licence za starejši windows XP. Sedmica naj bi to spremenila, da ji bo morda res uspelo, pa kažejo prvi odzivi in tudi prodajne številke.

Glavne smernice pri razvoju sistema so bile po besedah Microsoftovih predstavnikov varnost, zanesljivost in hitrost. Glede drugih dveh prvi opisovalci poročajo, da so programerji opravili dokaj dobro delo. Sedmica namreč po njihovih trditvah zasede precej manj prostora na trdem disku, se zaganja in ustavlja hitreje, poleg tega naj bi tudi sam sistem deloval hitreje in odzivneje od viste, bil pa naj bi tudi dokaj odporen proti »sesuvanju«. Vsekakor bomo te trditve v prihodnjih tednih tudi sami preverili. Glede varnosti pa naj bi sedmica prinašala boljši požarni zid in še nekatere varnostne programe.

»Vodilo pri razvoju je bila preprostost uporabe,« je dejal direktor slovenske podružnice Microsofta Matej Potokar. Tako windows 7 omogoča upravljanje z zaslonom na dotik, lažje povezovanje v domača omrežja in podobno. Lažji naj bi bil tudi prehod s prejšnje različice, saj glede arhitekture operacijskega sistema med sedmico in visto ni velike spremembe. Je pa nova različica, kot smo že omenili, v primerjavi s prejšnjo precej shujšala. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da je Microsoft prav zaradi blamaže z visto izboljšal sodelovanje s celotno srenjo informacijskih tehnologij. Potokar je potrdil, da so pri razvoju sedmice povečali interakcijo z uporabniki in partnerji. Tako so opravili 250.000 intervjujev z uporabniki, osem milijonov pa jih je preizkusilo različico beta in mnogi so dali pripombe in predloge.

Več v torkovem tiskanem Delu.