Večina vesoljskih potnikov primerna za potovanje

Izleti v vesolje so postali realnost, zanj pa je potrebno odšteti okoli 137.000 evrov. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako trdno mora biti zdravje potnika, ki se odloči za tovrstno avanturo.

Objavljeno
13. september 2009 16.37
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Dunaj  - Izleti v vesolje so postali realnost, zanj pa je pri družbi Virgin Galactic potrebno odšteti okoli 137.000 evrov. Ob tem se zastavlja vprašanje, kako trdno mora biti zdravje potnika, ki se odloči za tovrstno avanturo. Testiranja, ki jih je izvedel Virgin Galactic, so pokazala, da je zdravstveno prešibkih le sedem odstotkov potencialnih potnikov.

Virgin Galactic je kot prva družba, ki trži tovrstna potovanja, k sodelovanju nedavno povabila potencialne potnike, s katerimi so izvedli podrobno testiranje psihofizičnih sposobnosti za potovanje v vesolje. Med drugim so jih izpostavili močno povečani sili težnosti in drugim okoliščinam, kakršnim bi utegnili med izletom v vesolje biti izpostavljeni.

Avstrijska akademija za medicino v letalstvu je danes objavila rezultate testov, ki so pokazali, da je 93 odstotkov "vesoljskih popotnikov", starih med 22 in 88 let, ki so vozovnice za potovanje že kupili, testiranje uspešno prestalo. Le sedem odstotkov potnikov so morali zavrniti, saj je testiranje pokazalo, da bi bila pot v vesolje zanje preveč tvegana in bi lahko daleč nad Zemljinim površjem v breztežnostnem prostoru utrpeli hujše poškodbe.