Videl bo s pomočjo jezika

Brainport, elektronska naprava, razvita v ZDA, naj bi slepim omogočila zaznati okolje s pomočjo jezika. Vojak, ki je izgubil vid v vojni, bo prvi Britanec, ki ga bodo opremili z revolucionarno tehnologijo.

 

Objavljeno
04. september 2009 21.44
Ti. Kr.
Ti. Kr.
London - Vojak, ki je izgubil vid v vojni, bo postal prvi Britanec, opremljen z revolucionarno tehnologijo, ki mu bo omogočala, da bo videl s pomočjo jezika.

Elektronska naprava (Brainport), razvita v ZDA, spremeni vidne podobe v električne dražljaje, ki posamezniku pomagajo, da vizualizira svoje okolje.

Polkovnik Rob Scott je ob predstavitvi na Ministrstvu za obrambo v Londonu povedal, da je to „naprava, ki kamero, ki je pritrjena na očala in ki zazna okoliščine, poveže z elektrodami, nameščenimi na jeziku." Dodal je, da bo popolnoma slep človek sposoben s pomočjo naprave "videti pohištvo in ljudi, ki so v prostoru".

Scott je še povedal, da se bodo slepi s pomočjo naprave naučili, kako se premikati po sobi. „Potrebe in prizadevanja slepih so zelo kompleksne. Vse, kar bi jim pomagalo k neodvisnosti in zaposlitvi, je za njih najpomembneje," je še dodal.

Naprava je eden izmed pripomočkov in tehnik, ki jih je ministrstvo za obrambo predstavilo kot pomoč pri zdravljenju vojakov, ki se vračajo iz Afganistana.

Med angleškimi vojaki naj bi bilo manj kot pet oseb, ki so v vojaški operaciji popolnoma izgubili vid. Številka tistih, ki so oslepeli delno, je višja.

General Louis Lillywhite je povedal, da vojska že razvija zaščito za sluh, ki bi jo nosili vojaki v vojnah z namenom zmanjšanja poškodb omenjenega čuta. „Smo blizu, da bi našli model, ki bi zadovoljil vsem kriterijem."

Posttravmatski stres in depresija med vojaki, ki se vrnejo domov, sta prepoznana kot velik problem. Zato se britanske vojaške enote v zadnjih dveh letih, ko zapuščajo vojno območje, ustavijo v vojaškem kampu na Cipru. 24- ali 36-urni postanek je, kot je dejal povelnik Neil Greenberg, namenjen blaženju travme in stresa. "Ideja postanka je, da izven območja boja vojaki povedo svoje zgodbe tistim, ki jih razumejo."

Postanek je bolj podoben počitnicam, meni Greenberg. Po pogovoru se vojaki sprostijo na plaži. Zabavajo jih tudi stand-up komedianti, vojaški duhovnik pa jim pove nekaj o odnosih. „Še posebej pa so opozorjeni na nevarno vožnjo" - enote, ki se vračajo (iz bojev) imajo dvakrat več možnosti za smrt v nesreči na cesti.