Avtomobili na plin

Preverili smo, kakšne so prednosti vožnje avtomobila na plin, katerega uporaba narašča iz leta v leto. Najprej so plinski sistem vgrajevali taksisti in avtošole, danes pa je dostopen prav vsakomur.

Objavljeno
07. september 2009 19.24
David Osojnik
David Osojnik
Ljubljana - Čas avtomobilov na fosilna goriva se počasi izteka, saj bo le teh s časoma zmanjkalo oziroma postajajo vedno dražja. V ospredje počasi, vendar vztrajno prihajajo vozila, ki temeljijo na alternativnih gorivih, kot je utekočinjeni naftni plin. Uporaba plina LPG (avtoplin) vedno bolj narašča, saj je njegova uporaba v primerjavi z bencinom ali pa dizlom precej bolj varčna in "zelena".

V primeru pravilne vgradnje plinskega sistema v avtomobil, je vožnja s plinom prav tako varna kot vožnja z bencinom (ADAC test). Vgradnja sistema traja maksimalno tri dni (odvisno od vrste avtomobila), za tovrsten poseg v vaše vozilo pa boste plačali med 1300 in 2400 evri. 

Predalava avtomobila zajema vgraditev torodialnega rezervarja, najpogosteje se prostor zanj najde v prostoru za rezervno kolo. Poleg tega se vgradti tudi ventil za polnjenje plina, ob sami armaturni plošči pa se vgradi še stikalo za izbiro plinskega oziroma bencinskega pogona, saj lahko med vožnjo poljubno izbirate vrsto pogona. Večina servisov, ki vgrajuje tovrstne sisteme vam po vgradnji izroči tudi vso ustrezno dokumentacijo za opravljeno homoligacijo.

Prednosti avtoplina so številne, saj gre zaradi zmanjšanja emisij za okolju prijazno gorivo. Poleg tega avtoplin daljša življenjsko dobo samega motorja in zmanjšuje stroške pogonskega goriva. Cena avtoplina je vsaj za 50 odstotkov nižja od "primerljivih" fosilnih goriv, poleg tega pa so cene plina bolj stabilne (razvidno iz tabele na strani Petrola).

Kot vsak sistem, ima tudi plinski pogon svoje pomankljivosti. Najbolj opazna je verjetno izguba konjskih močih, ki bo znaša približno deset odstotkov. Vsi vozniki manjših avtomobilov se bodo verjetno težje odpovedali prostoru v prtljažniku, kamor se v nekaterih primerih vgradi sistem. Na trgu pa že obstaja konkurenca, saj strmo narašča tudi število kupljenih hibridnih vozil, ki jih poganja vodik in elektrika.  

Kako izgleda vgrajen plinski sistem si oglejte v videoprispevku.