Voyager prestopil mejo Sončevega sistema

Gre za prvi predmet, ki ga je naredila človeška roka, ki je prešel to magično mejo.

Objavljeno
13. september 2013 00.20
SPACE-US-VOYAGER-1-FILES
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Washington - Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da je vesoljska sonda Voyager 1, ki so jo izstrelili leta 1977, uradno zapustila naš Sončev sistem in sedaj raziskuje, kaj se nahaja za njim. Gre za prvi predmet, ki ga je naredila človeška roka, ki je prešel to magično mejo.

Nasa je leta 1977 v vesolje poslala dve sondi z imenom Voyager. Najprej so izstrelili Voyager 2, nato pa 16 dni kasneje še Voyager 1. Kot kaže, je enka hitrejša, saj je dvojka še vedno pred robom t.i. heliosfere, to je območja vpliva Sonca.

Voyager 1 naj bi rob Osončja dosegel že avgusta. Težava je bila v tem, ker se je pokvarila ključna naprava oziroma detektor za plazmo oziroma območje plinov, ki zaseda prostor med sončnimi sistemi. Znanstveniki tako niso bili prepričani o tem, kako daleč je Voyager, sedaj pa so to ugotovili z drugimi metodami.

Znanstvenik Ed Stone, ki sodeluje pri projektu Voyager v Tehnološkem inštitutu Kalifornije v Pasadeni, je dejal, da so dobili nove ključne podatke, na podlagi katerih sklepajo, da je človeštvo doseglo nov mejnik in skočilo v vesolje med zvezdami.

Meja Sončevega sistema naj bi bila okrog 13 milijard kilometrov oddaljena od Sonca. Voyager 1 bi naj bil že 19 milijard kilometrov daleč. Voyager 2 zaostaja za njim za nekaj milijard kilometrov, vendar pa naj bi bil že prav tako blizu mejnika.