Vsaka deseta zvezda ima sončni sistem podoben našemu

Okoli vsake desete zvezde v vesolju naj bi krožili planeti, podobno kot okoli našega sonca. V vesolju naj bi bilo tako na stotine milijonov zvezd, okoli katerih krožijo planeti podobni Zemlji.

Objavljeno
06. januar 2010 17.16
Mo. B.
Mo. B.
Washington - Naše osončje sestavljajo večji plinasti planeti, kot sta Saturn in Jupiter, ter nekaj čvrstih manjših planetov, kot sta Zemlja in Mars. V štirih letih raziskav so astronomi z univerze v ZDA odkrili le eno zvezdo, ki ima podoben planetni sistem kot naše Sonce, pričakovali pa so, da jih bodo našli vsaj osem. Osončje, ki so ga odkrili leta 2006, ima tako kot naše, dva večja plinasta planeta, piše spletni portal Telegraph.co.uk.

Izračuni, ki so jih naredili na podlagi odkritega osončja, podobnega našemu, kažejo, da ima deset odstotkov zvezd v vesolju osončje podobno našemu: "Čeprav naša predvidevanja temeljijo le na enem sončnem sistemu in se naši rezultati lahko še zelo spremenijo, ta raziskava kaže, da lahko nadaljujemo z izračuni in poskusi, ki jih delamo sedaj," je povedal dr. Scott Gaudi iz univerze v Ameriki, ki vodi preiskavo.

Profesor Andrew Gould, ki sodeluje z dr. Gudijem, je povedal: "Tudi, če ima le vsaka deseta zvezda sončni sistem podoben našemu, to pomeni, da je v vesolju na stotine milijonov sistemov, ki so podobni našemu."