Z električnimi impulzi spodbudili dejavnost možganov

Skupina raziskovalcev z univerze Sydney je ugotovila, da lahko s precej preprosto napravo, ki v možgane pošilja električne impulze, omogočijo, da na zadeve za kratek čas gledamo na nov in neobremenjen način, podobno kot otroci.

Objavljeno
17. februar 2011 19.06
M. R., znanost
M. R., znanost
Skupina raziskovalcev z univerze Sydney je ugotovila, da lahko s precej preprosto napravo, ki v možgane pošilja električne impulze, ljudem omogočijo drugačen vpogled v določene zadeve. Dva prevodnika, pritrjena na čelo z gumijastim trakom, s katerima so v možgane pošiljali sunke električne energije nizke napetosti, sta prostovoljcem, ki so reševali precej nezahteven aritmetični test, pomagala do precej boljših rezultatov. Od šestdesetih ljudi, kolikor jih je sodelovalo v testiranju, je 60 odstotkov tistih, ki so jim tako stimulirali možgane, v celoti rešilo test, medtem ko je to uspelo le petini tistih brez električne spodbude.

»Naša naprava ne izboljšuje spomina, niti ne pomaga pri pomnenju snovi. Omogoča nam, da na zadeve za kratek čas gledamo na nov in neobremenjen način, podobno kot otroci. S tovrstno spodbudo dobimo le sposobnost drugačnega vpogleda, ki pa seveda ni trajna,« pravi Allan Snyder, vodja raziskave, objavljene v reviji PLoS ONE.

Zadeva deluje tako, da električni signali nekako potlačijo levo stran možganov in spodbujajo desno, pojasnjuje avstralski profesor. Raziskave so pokazale, da leva stran možganov bolj spodbuja naše razumsko in praktično delovanje, medtem ko desna stran bolj skrbi za intuicijo in kreativnost. Izkazalo se je, da so ljudje, ki so doživeli poškodbe leve možganske polovice, po nesreči nenadoma postali bolj kreativni. Avstralske raziskovalce je to napeljalo k odločitvi, da izvedejo opisani poskus. Napravo, ki so jo uporabili, nevrologi poznajo že nekaj let, v tem primeru pa so jo sydneyjski raziskovalci prvič uporabili za drugačen namen. »Raziskave tovrstnega spodbujanja možganov ponujajo nove možnosti za spoznavanje delovanja tega zapletenega organa, ki jih bo treba v prihodnje še temeljito raziskati,« pravi Snyder.