Z umetnimi drevesi do čistejšega zraka

Brez pomoči geoinženiringa se ne bomo mogli ogniti nevarnim klimatskih spremembam. Velik del bremena, ki ga zemlji nalaga svetovno gospodarstvo pa naj bi prevzela tudi 'umetna drevesa'.

Objavljeno
27. avgust 2009 12.42
Toplogredni plini povzročajo usodne klimatske spremembe
Mo. B.
Mo. B.
London - V naslednjih desetih do dvajsetih letih bi lahko gozdovom pri čiščenju zraka pomagalo tudi 100.000 umetnih dreves, piše BBC. V poročilu Inštituta za strojno inženirstvo iz Velike Britanije so strokovnjaki zapisali, da se brez pomoči geoinženiringa ne bomo mogli ogniti nevarnim klimatskih spremembam. V poročilu so tako zapisali časovni zemljevid, ki naj bi v 100 letih vodil do razbremenitve ozračja toplogrednih plinov. Velik del bremena, ki ga zemlji nalaga svetovno gospodarstvo naj bi prevzela tudi 'umetna drevesa'.

Poročilo je spremljalo tudi opozorilo vodilnega avtorja Tima Foxa, ki pravi, da geoinženiring ni čudežno zdravilo za globalno segrevanje. Ta mora namreč iti z roko v roki s prizadevanji za svetovno zmanjšanje izpusta ogljikovega dioksida.

Mnogi znanstveniki za klimatske spremembe so izračunali, da se bo ob nespremenjenem tempu onesnaževanja ozračja, količina ogljikovega dioksida v nekaj desetih letih dvignila na tako raven, da nevarnega dviga svetovnih temperatur ne bo več mogoče ustaviti.

Avtorji poročila opozarjajo, da je geoinženiring le kratkoročno zdravilo za vročinsko stanje zemlje, za dolgotrajno okrevanje pa bi morali močno zmanjšati izpust toplogrednih plinov. Nem Vaughan iz univerze v Angliji je razložil, da obstajata dve kategoriji geoinženiringa: "Prva kategorija poskuša ohladiti planet s tem, da zmanjšuje vpliv sončnih žarkov. Problem, ki ob tem nastaja je, da le zakrije prave težave. Druga kategorija pa poskuša iz ozračja odstraniti ogljikov dioksid in ga shraniti."

Skupina geoinženirjev je proučila na stotine različnih načinov zmanjšanja ogljikovega dioksida, kot najbolj praktičnega pa je izpostavila proizvodnjo umetnih dreves. Fox je razložil: "Izdelava umetnih dreves je že zelo daleč tako v avtomatiki kot v sestavnih delih. V relativno kratkem času jih lahko začnemo množično proizvajati." Umetna drevesa naj bi iz ozračja filtrirala ogljikov dioksid. Filter bi nato izpraznili, CO2 pa shranili.

Poročilo še poziva k razvoju tehnologije, ki bi omogočila odstranjevanje in shranjevanje ogljikovega dioksida.