Za večino poginov kitov je kriv človek

Za večino poginov kitov po letu 1970 je kriv človek, v svoji raziskavi ugotavlja Julie van der Hoop z Woods Hole Oceanographic Institution v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Objavljeno
10. oktober 2012 19.48
Silvestra Rogelj Petrič, Znanost
Silvestra Rogelj Petrič, Znanost

Za večino poginov kitov po letu 1970 je kriv človek, v svoji raziskavi ugotavlja Julie van der Hoop z Woods Hole Oceanographic Institution v ameriški zvezni državi Massachusetts. Rezultati, ki jih je v prvih dneh oktobra objavila v spletni reviji Conservation Biology, kažejo, da vsaj v območju severozahodnega Atlantika največ velikih kitov pogine zaradi poškodb, ki so jim jih povzročile ribiške mreže in drugi pripomočki za ribolov.

Van der Hoopova je v svoji študiji analizirala pogine 1762 kitov v obdobju od leta 1970 do 2009. V 750 primerih oziroma v 42 odstotkih je bil vzrok pogina ugotovljen. V teh primerih je bilo kar 67 odstotkov poginov povezanih s človekovimi dejavnostmi.Med temi je ribolov na prvem mestu. Zapletanje v ribiške mreže je glavni vzrok poginov kitov vseh vrst. Van der Hoopova našteva kar 323 takih primerov. Dodatno je zaradi trka s plovili v tem obdobju poginilo 171 kitov. Hkrati je v tem istem obdobju zaradi razlogov, ki niso v povezavi s človekovimi dejavnostmi, poginilo 248 kitov.

Po letu 2003 je bilo sprejetih vrsta ukrepov, ki naj bi zmanjšali število nesreč, v katere so bili vpleteni kiti, od uvedbe omejitev na določenih morskih linijah do omejitev hitrosti. Vendar pa raziskovalka ugotavlja, da ti ukrepi vsaj do sedaj niso kaj prida zmanjšali števila nesreč. v katerih so bili trki kitov s plovili za kite usodni.