Zadnji polet raketoplana Discovery

Če bo šlo vse po načrtu, bo raketoplan Discovery, najstarejše vesoljsko plovilo v floti Nasinih raketoplanov, danes zvečer ob 22,50 po srednjeevropskem času poletel proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Objavljeno
24. februar 2011 14.58
M.R., znanost
M.R., znanost
To bo za plovilo, ki so ga prvič izstrelili leta 1984 in je doslej opravilo največ vesoljskih poletov, njegova 39. in tudi zadnja odprava. Po povratku na Zemljo ga bodo odpeljali v Smithsonian National Air and Space Museum v Washingtonu.

Izstrelitev je predvidena le malo zatem, ko se bo po osmih dneh samostojnega poleta z ISS združilo tovorno plovilo brez posadke Kepler ATV-2 Evropske vesoljske agencije (ESA). Vesoljski tovornjak prinaša astronavtom več kot sedem ton tovora, od tega je kar 4,5 tone goriva, s katerim postaja vzdržuje svojo orbito.

Discovery se bo z Mednarodno vesoljsko postajo združil v soboto, v torek pa naj bi astronavta med prvim vesoljskim sprehodom na spodnjo stran ameriškega modula Unity namestila ameriški večnamenski modul. V njem je več kot 12 ton tovora za znanstvene poskuse in sistem za nadzor temperature in vlažnosti ozračja.

Med opremo je tudi 136-kilogramski humanoidni robot Robonaut 2, ki so ga oblikovali kot zgornji del človeškega telesa (trup, roki in glava). Visok je en meter, napajala pa ga bo elektrika iz omrežne postaje. Vgrajenih ima pet kamer in 350 tipal, ki jih upravlja v trupu vgrajeni računalnik z 38 procesorji. Pri projektu so sodelovali strokovnjaki Nase in General Motorsa, poltretji milijon dolarjev vreden R-2 pa bo v vesolju pokazal, kako lahko pomaga astronavtom.

Odpravo, ki nosi oznako STS-133, so zaradi tehničnih težav na raketoplanu in izstrelitveni ploščadi prelagali od novembra lani. Sprva jim je nagajala elektronska oprema pri glavnem raketnem motorju, kasneje pa so opazili, da je iz cevi, ki je povezovala raketoplan z izstrelitveno ploščadjo, uhajal vodik. Ker jim razpoke na izolaciji zunanjega rezervoarja ni uspelo odpraviti, so Discovery decembra odpeljali nazaj v hangar Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi. Tam so opravili podrobne preglede rezervoarja in izolacije in napake odpravili. Šestčlanski posadki poveljuje Steve Lindsey, pilot je Eric Boe, poleg astronavtke Nicole Stott pa so na krovu Discoveryja še astronavti Michael Barratt, Alvin Drew in Tim Kopra.