Zadnji pristanek raketoplana Discovery

Raketoplan Discovery je danes ob 17.57 po našem času pristal na stezi Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi. Šestčlanska posadka je po 12 dneh in dobrih 19 urah uspešno končala že 39. vesoljsko misijo s tem plovilom.

Objavljeno
09. marec 2011 19.50
M. R., znanost
M. R., znanost
Florida - Na Mednarodno vesoljsko postajo so astronavti odpeljali zajeten tovor hrane in rezervnih delov, pa tudi novi stalni modul Leonardo, naprave za razne znanstvene poskuse in humanoidnega robota Robonavt 2, ki bo pri nekaterih opravilih lahko pomagal članom vesoljske postaje.

Posadka je med osemdnevnim bivanjem na vesoljski postaji opravila dva vesoljska sprehoda, med katerima sta astronavta zunaj prebila več kot 12 ur. Za najstarejše plovilo Nasine vesoljske flote, ki so ga prvič izstrelili avgusta 1984, je bil to zadnji polet. Discovery je v vesolju prebil 365 dni, na njegovem števcu pa se je nabralo skoraj 240 milijonov kilometrov.

S Floride ga bodo s posebnim letalom prepeljali v Washington, kjer bo na ogled v Smithsonianovem muzeju. Mlajša raketoplana Atlantis in Endeavour bosta letos prav tako še zadnjič poletela proti Mednarodni vesoljski postaji, potem pa bodo obe plovili prodali. Za raketoplana kažejo veliko zanimanja številni ameriški muzeji, vendar je cena (dobrih 28 milijonov dolarjev) za večino kupcev očitno previsoka. Več o zadnjem poletu raketoplana Discoveryja v prilogi Znanost.