Zakaj umira Blackberry?

Kanadski pionir pametnih telefonov je napovedal katastrofalne četrtletne rezultate in umik iz potrošniškega sveta.

Objavljeno
23. september 2013 11.46
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Konec Blackberryja, vsaj kot relevantnega izdelovalca pametnih telefonov, je po petkovi objavi najbliže doslej. Res smo se že nekaj časa spraševali, kakšno prihodnost sploh še ima kanadsko podjetje in ali mu lahko uspe vrnitev med pomembne igralce v mobilni telefoniji. Toda zadnje novice iz mesta Waterloo v zvezni državi Ontario so verjetno potolkle tudi zadnje optimiste.

Podjetje je zaradi borznih špekulacij še pred objavo četrtletnih rezultatov napovedalo, da bo izguba znašala skoraj milijardo dolarjev (med 950 in 995 milijoni). Tudi in predvsem zaradi skoraj enako visokega - vrednega od 930 do 960 milijonov dolarjev - odpisa, kot posledice neprodanih zalog paradnega mobilnika z10, prvega z novim operacijskim sistemom blackberry z10.

Še huje je to, da bo prihodkov samo za 1,6 milijarde dolarjev, prodanih telefonov v zadnjih treh mesecih, ko bi morala z10 in še posebej q10 s fizično tipkovnico med kupci znova spodbuditi zanimanje za robidnice, pa samo 3,7 milijone. Borzniki so sicer pričakovali dvakrat višje prihodke, kar je ogromno odstopanje.

Samo še za poslovneže

Zato je Blackberry napovedal, da se bo v prihodnje osredotočil na podjetja in »napredne« uporabnike, ki jim bo ponujal celovite rešitve, ki bodo vključevale naprave, programsko opremo in storitve. Portfelj telefonov pa bo podjetje skrčilo s šestih na samo štiri, dva vrhunska in dva v vstopnem segmentu. Trenutna ponudba je sicer še širša, sploh z novim z30 (s petpalčnim zaslonom) in še enim modelom, o katerem se za zdaj le špekulira.

Zadnji udarec za Blackberry pa je prestavitev dosegljivosti dolgo napovedovane aplikacije blackberry messenger (bbm) za androida in ios. Za kratek čas je bila čez vikend celo že na voljo, pa jo je podjetje umaknilo. Tudi težave z nečim tako trivialnim, kot je danes aplikacija za kratka sporočila, lahko kažejo na klavrne razmere v podjetju.

In nenazadnje je vodstvo napovedalo, da bo odpustilo kar 40 odstotkov ali 4500 od skupaj 11500 zaposlenih, ki so po zadnjih dveh množičnih odpuščanjih še ostali v podjetju.

Nepotrebne distrakcije

Blackberry, takrat še Research in motion (RIM), je bil na vrhuncu slave najbolj uporabljan mobilni operacijski sistem v Severni Ameriki, pa tudi globalno je bil pomemben igralec. Toda najprej iphone in kasneje še android sta zamajala temelje njegovega uspeha. Zadnja napaka je bilo zagotovo prepozno dokončanje blackberryja 10, ki bi moral biti na voljo že vsaj lani, še bolje pa predlani.

Po mnenju dobrega poznavalca panoge Tomija Ahonena je bila ena glavnih zablod razvoj tablice playbook. Zaradi te je Blackberry že odpisal pol milijarde dolarjev in po Ahonenovih trditvah zapravil vsaj eno leto razvoja blackberryja 10, ker je inženirske in druge vire preusmeril v playbook. Vendar je po besedah vira, s katerim se je pogovarjal  Guardianov novinar Charles Arthur, programska oprema playbooka pravzaprav enaka kot blackberry 10, zato naj to niti ne bi bila taka distrakcija.

Se rast ustavlja?

Zagotovo je prejšnje vodstvo Blackberryja, z ustanoviteljem Mikom Lazaridisem na čelu, najprej podcenjevalo vpliv iphona in telefonov z zasloni na dotik, ko se je zavedalo, kako resna grožnja je to, pa ni zmoglo dovolj hitro in za potencialne kupce dovolj atraktivno odreagirati.

Analitik Tero Kuittinen pa se sprašuje, ali morda nedavna prodaja Nokijinega telefonskega posla in zdaj skorajšnji propad Blackberryja ne pomenita nenadnega zastoja na trgu  pametnih mobilnikov. »Je morda globalni apetit po vrhunskih pametnih telefonih tako hitro pojenjal, da v segmentu nad 400 evri ni več prostora za nikogar drugega, razen za Apple in Samsung,« je zapisal Kuittinen. In opozoril, da je industrija nekaj podobnega že doživela pred dobrimi desetimi leti, ko so na hitro iz igre odpadli Siemens, Philips, Panasonic in drugi prej uspešni proizvajalci, Ericsson pa se je moral povezati s Sonyjem. Prihodnji meseci zato utegnejo prinesti še kakšno žrtev.