Zdravim ljudem aspirin bolj škoduje kot koristi

Zdravi ljudje, ki preventivno jemljejo aspirin, da bi tako zmanjšali možnost srčnega napada, si delajo medvedjo uslugo, saj lahko preventivno jemanje aspirina poveča možnost notranjih krvavitev, so pokazale raziskave.

Objavljeno
31. avgust 2009 14.42
Ba.P.
Ba.P.
London - Milijoni ljudi dnevno jemljejo aspirin v prepričanju, da bodo tako ostali zdravi in se izognili srčnemu napadu, vendar pa so vodilni britanski znanstveniki ugotovili, da zdravim ljudem jemanje aspirina možnosti za srčni napad ne zmanjša bistveno. Prav tako so ugotovili, da se jim tako lahko podvoji nevarnost za notranje krvavitve.

Raziskave kažejo, da so pri zdravih ljudeh, ki preventivno uživajo aspirin, stranski učinki veliko hujši in odtehtajo pozitivne učinke zdravila. Profesor Gerry Fowkes z oddelka za preventivo perifernih vaskularnih bolezni edinburške bolnišnice je povedal: "V naših raziskavah smo ugotovili, da aspirina ne bi smeli predpisovati kar vsem povprek, saj to zdravilo najverjetneje povzroča povečane krvavitve, ki so lahko tudi smrtonosne."

Profesor Peter Weissberg, direktor britanske Heart fundacije, ki je delno tudi financiral raziskavo, pa je povedal, da precej ljudi, ki želijo preprečiti srčni napad, kupuje aspirin preventivno, vendar pa ne razumejo tveganj povezanih z njihovim uživanjem.

Bolniki, ki so srčni napad že doživeli, so kljub jemanju aspirina v večji nevarnosti, da doživijo še drugega.

Raziskavo so opravili na Škotskem, vključevala pa je 29.000 moških in žensk starih med 50 in 75 let.