Zeleno območje dokazano dobro vpliva na zdravje

Raziskava je potrdila, da se pri ljudeh, ki živijo v bližini zelenega območja, možnost, da zbolijo za duševno motnjo opazno zmanjša. Odkrili so še, da zelene površine ne vplivajo na visok krvni pritisk.

Objavljeno
16. oktober 2009 22.43
Mo. B.
Mo. B.
Amsterdam - Zeleno območje je vedno dobrodošlo, sedaj pa so znanstveniki dokazali, da dobro vpliva tudi zdravje ljudi in ne le na počutje. Raziskava, ki so jo objavili v časopisu Journal of Epidemiology and Community Health, je potrdila, da se pri ljudeh, ki živijo v bližini zelenega območja, možnost, da zbolijo za duševno motnjo opazno zmanjša, piše Večernji.hr.

Strokovnjaki tako trdijo, da je raziskava dokazala, da so zelene površine oaze v katerih se človek zdravi. V raziskavo so zajeli 350.000 Nizozemcev, ki obiskujejo več kot 195 različnih zdravnikov. Ti ljudje so od zelenih površin oddaljeni od enega do treh kilometrov.

Pozitiven vpliv zelenih površin je bil najbolj očiten pri ljudeh, ki živijo kilometer od t. i. zelenih oaz. Dober vpliv narave je bil najbolj viden pri anksioznih motnjah in depresiji. Najočitnejša razlika med posamezniki, ki živijo blizu zelenega območja, in tistimi, ki ne, pa je pri otrocih mlajših od 12 let. Če ti namreč živijo v bližini naravnega okolje, se možnost, da zbolijo za depresijo zmanjša za 21 odstotkov.

Nepričakovano pa so znanstveniki odkrili, da zelene površine ne vplivajo na visok krvni pritisk.