Zgledno umirjanje videa v žepnem fotoaparatu

Preizkusili smo Olympusov žepni popotni fotoaparat sh-50, ki se ponaša z optičnim umirjevalnikom slike v petih oseh.

Objavljeno
08. oktober 2013 11.21
Matjaž Ropret, Infoteh
Matjaž Ropret, Infoteh

Olympusov sh-50 bi bil precej običajen žepni popotni fotoaparat, če ni bi imel ene unikatne lastnosti. Proizvajalec je v leče vgradil umirjevalnik slike, ki deluje v petih oseh in ki smo ga prvič videli v precej dražjem brezzrcalnem aparatu e-m5. Že tam smo bili navdušeni nad mirnostjo video posnetkov, zato smo to želeli preizkusiti še pri žepniku za (dobrih) 300 evrov.

Sh-50 je v primerjavi z ostalimi podobnimi aparati nekoliko debel, domnevamo pa, da je razlog za to prav v umirjevalniku. Zum je za ta razred naprav kar dolg, saj je 24-kratni. To pomeni, da od začetnih 25 mm zleze do končnih 600. Fotografije so primerljive z aparati drugih proizvajalcev, pri večjih vrednostih zuma so nekoliko mehke in občasno lahko tudi stresene, če je svetloba preslaba. Drugače pa umirjevalnik dobro opravlja svojo nalogo.

Olympus je znova pretiraval s količino in nepreglednostjo možnosti v izbirnikih. Tako ali tako bo večina uporabnikov verjetno največ fotografirala v samodejnem načinu. Predvsem moti to, da je prevečkrat treba v izbirnike.

Poanta petosnega umirjevalnika je v snemanju videa, ki ne trese. Po našem mnenju je Olympusu to kar dobro uspelo. Predvsem premikajoči predmeti so opazno bolj »mirni« kot pri aparatih z običajnimi umirjevalniki. Zato se nam zdi, da s takimi dodatki popotni žepniki z dolgimi zumi postajajo še uporabnejše naprave za snemanje videa.