Znanost potrebuje ženske

Že sedmič so podelili štipendije trem mladim slovenskim znanstvenicam.

Objavljeno
24. januar 2013 22.00
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Jasna Kontler Salamon, Znanost

Ljubljana  - Skorajšnje doktorice znanosti, 27-letna  farmacevtka Nataša Beranič, 32-letna živilska tehnologinja Tina Jerman Klen ter 34-letna biologinja Živa Pipan Tkalec so letošnje štipendistke nacionalnega programa Za ženske v znanosti, v katerem sodelujejo L'OREAL, UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija.

Direktor slednje, dr. Edvard Kobal, je bil predsednik nacionalnega odbora, ki je omenjene štipendistke na podlagi mnenj nacionalne komisije izbral izmed 38 prijavljenih kandidatk. Po Kobalovih besedah je velika večina prijavljenih dokazala tolikšno odličnost, da bi si vse zaslužile podporo. Zanimivo je, da je bilo letos prvič največ kandidatk s področja biotehnologije.

Nataša Beranič svoje doktorske raziskave opravlja na Inštitutu za biokemijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Njen namen je prispevati k boljšemu razumevanju vloge progesterona pri razvoju in napredovanju endometrioze, ene najpogostejših benignih ginekoloških bolezni, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici, razraste zunaj maternice in je lahko vzrok za neplodnost. Svoje raziskave usmerja tudi k iskanju učinkovin, uporabnih v zdravljenju te bolezni ter raziskovanju mehanizma delovanja progestinov, zdravil, ki se v terapiji endometrioze že uporabljajo.

Tina Jerman Klen, ki bo doktorirala na Univerzi v Novi Gorici. raziskuje transformacije in porazdelitev fenolov oljk med proizvodnjo oljčnega olja. Fenolne spojine oljk naj bi imele močne antioksidativne lastnosti, s tem pa pomembno preventivno vlogo pri pojavnosti nekaterih vrst raka ter bolezni srca in ožilja. Hkrati te spojine v odpadnih oljčnih produktih predstavljajo velik okoljski problem. Namen omenjene doktorske raziskave je ocenitev učinkovitosti obstoječih tehnik stiskanja olj ter ugotovitev, ali je mogoče s spremembami tehnologije izboljšati kakovost oljčnega olja in obenem z nadaljnjo uporabo odpadnih produktov zmanjšati okoljsko obremenitev. Oboje je lahko pomembno za slovensko oljčno industrijo.

Živa Pipan Tkalec je vključena v doktorski študij na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ukvarja se z vplivom nanodelcev na kopenskega raka enakonožca. Namen njenega dela je raziskati biološke učinke in interakcijo nanodelcev, ki so prisotni tako v industriji kot vsakdanjem življenju, z organizmi in celicami. V svojem delu med drugim ugotavlja, kakšni naj bodo učinkoviti testi strupenosti nanodelcev.