Znanstveniki ustvarili »spolni cunami«

Znanstveniki so odkrili, da če genetsko spremenijo sadno muho tako, da ne more proizvesti določenega feromona ali vonja, ta postane nezadržno privlačna.

Objavljeno
16. oktober 2009 20.49
Mo. B.
Mo. B.
Toronto - Znanstveniki iz univerze v Torontu so odkrili, da če genetsko spremenijo sadno muho tako, da ne more proizvesti določenega feromona ali vonja, ta postane nezadržno privlačna tudi za vse ostale vrste muh, piše spletni portal Telegraph.co.uk.

Profesor Joel Levine, ki vodi preiskavo, je samcu sadne muhe odstranil epidermis ogljikovodikovega feromona, ki ga muhe uporabljajo za komunikacijo. Odkrili so, da tako ustvarijo "spolni cunami", saj so se s testnim osebkom želeli pariti tudi tisti predstavniki muh, ki pred tem niso pokazali medsebojnega spolnega zanimanja.

S samčkom muhe, ki so mu odstranili feromon, so se tako poskušajo pariti samci, ki pred tem niso kazali homoseksualnih nagnjenj. Za samčka brez feromona so pokazale zanimanje tudi muhe druge vrste. "Z odstranitvijo kemičnih signalov so odstranjene tudi ovire za parjenje," razloži profesor Levine.

Kljub rezultatom raziskave pa priznava, da čeprav feromoni igrajo zelo pomembno vlogo tudi pri odnosih med ljudmi, so ti pri nas veliko bolj zapleteni kot pri sadni muhi.

"Ljudje se bolj zanašamo na vizualno podobo druge osebe. Veliko bolj kompleksno ocenimo kakšen odnos želimo imeti z drugo osebo, kot to naredi muha," je pojasnil Levine.