Hvala, ker zaradi vas življenje teče dalje

Zaključek letošnje krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje

Objavljeno
17. december 2015 12.26
Včeraj so podporniki krvodajalske pobude »Daruj energijo za življenje!«, ki že peto leto poteka ob podpori družbe Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Zavodom RS za transfuzijsko medicino (ZTM) pripravili zaključni dogodek letošnjega leta, ki poteka pod sloganom HVALA, KER ZARADI VAS ŽIVLJENJE TEČE DALJE.
Dogodek je bil namenjen zahvali vsem krvodajalcem, ki podarjajo največ, kar lahko: del sebe. Dogodek se je odvijal na Prešernovem trgu, kjer so podporniki akcije in prostovoljci Rdečega križa Slovenije tudi osveščali mimoidoče o pomenu krvodajalstva ter pozivali ljudi k vpisu v bazo krvodajalcev.
Akcijo »Daruj energijo za življenje!« so ponovno podprli številni prepoznavni obrazi: motokrosist Miran Stanovnik, ultra triatlonec Miro Kregar, državni prvak v reliju Aleks Humar, igralki Tina Gorenjak in Lara Jankovič ter teniški igralec Blaž Kavčič.


Včeraj, ko se je decembrsko, povečini mrzlično nakupovanje prazničnih daril bližalo vrhuncu, smo se imeli priložnost  za hipec ustaviti in ob dogajanju na Prešernovem trgu pomisliti: Obstaja vendar darilo, ki ga ves čas nosimo s seboj, ki je globoko v nas in prihaja iz srca!  Darilo, ki obdarovancu omogoči, da živi naprej. To je naša kri. Zakaj torej ne bi podarili življenja?


Hvala, ker zaradi vas življenje teče dalje


Krvodajalstvo je neprecenljiva človekova gesta, zato besede HVALA, namenjena vsem krvodajalcem, nikoli ni izrečena prevečkrat. Namen današnjega dogodka je bila iskrena zahvala vsem pogumnim in solidarnim ljudem, ki anonimno, prostovoljno in nesebično darujejo kri  - to je najdragocenejše darilo in priložnost, s katero prejemnikom krvi omogočijo, da še veliko praznikov preživijo med svojimi najbližjimi.


Vabilo k vpisu v bazo krvodajalcev


Na stojnici se je bilo možno vpisati v bazo krvodajalcev, na spletni strani www.daruj-kri.si pa lahko krvodajalci spremljajo zaloge krvi in se ob pomanjkanju oglasijo za odvzem. Tudi vi se jim lahko pridružite in spoznate, da vam po žilah teče izjemno darilo.

Z darovanjem krvi je namreč vsakomur dana priložnost »podariti največ – podariti življenje«.

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri. Da bi zadostili tem potrebam, v povprečju sleherni  
delovni dan potrebujemo približno 300 krvodajalcev. To je številka, ki jo brez pomoči zvestih podpornikov težko dosežemo. 


Vabljenik ogledu in deljenju videa, v katerem nastopajo krvodajalci in podporniki in je bil na zaključnem dogodku posnet z namenom zahvale vsem krvodajalcem ter v razmislek, da svojo resnično vrednost človek nosi v sebi. Link si boste v prihodnjih dneh lahko ogledali na You Tube Daruj kri.


Več kot 10.000 novih krvodajalcev


Tudi s pomočjo krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje!, katere pobudniki so  ZTM, Rdeči križ Slovenije in družba Petrol, in teče že peto leto zapored, beležijo na Zavodu za transfuzijsko medicino tudi v zadnjem letu več kot 100.000 prijavljenih krvodajalcev, od tega več kot 10.000 novih. 

***


Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej na spletni strani ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišejo v bazo krvodajalcev ter s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.  


Ažurni podatki o zalogah in potrebah krvnih skupin so dnevno dostopni na uradni spletni strani www.daruj-kri.si, na Facebook strani Daruj kri in spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino, www.ztm.si. Grafični prikaz krvi v epruvetah prikazuje zadovoljivo ter nezadovoljivo količino potreb posamezne krvne skupine.


Aplikacija Daruj kri 


Na spletni strani www.daruj-kri.si, www.ztm.si in na Facebook strani Daruj kri se nahaja aplikacija Daruj kri za mobilne telefone. Krvodajalci lahko preko aplikacije spremljajo svoj krvodajalski koledarček, stanje zalog krvi ter lokacije in termine krvodajalskih akcij.