Kakšna bo vaša pokojnina?

Upokojitev in pokojnina sta običajno tema, s katero se ukvarjajo predvsem starejši, a o njej bi morali še kako razmišljati tudi mladi.

Objavljeno
02. december 2015 12.18
Marsikdo prav za čas po upokojitvi načrtuje podvige in aktivnosti, za katere mu je med službovanjem enostavno zmanjkalo časa. Vendar trenutne demografske smernice staranja prebivalstva kažejo, da bo pokojnina brez dodatnega varčevanja nizka. Kako si lahko zagotovimo primerljiv življenjski standard tudi v jeseni življenja in uživamo v njej?


Napovedi kažejo, da pokojnina iz prvega pokojninskega stebra – to je pokojnina, za katero smo v svoji delovni dobi plačevali pokojninski prispevek – ne bo višja od polovice naše zadnje plače. Bo to dovolj pri vse daljši življenjski dobi in nenehni rasti stroškov? Verjetno ne. Zato je morda najboljši nasvet, ki ga trenutno lahko damo: razmišljajte o pokojnini že danes.


Na trgu obstaja veliko različnih oblik varčevanja za starost, od klasičnega doma v nogavici do bančnih depozitov in različnih vrst naložb v vrednostne papirje ali vzajemne investicijske sklade. Med množico storitev, ki obljubljajo optimalen donos, se je težko znajti, prenagljena odločitev pa ima lahko za nas dolgoročne posledice. Pri skrbi za varno in udobno starost je ozaveščenost o možnostih ključ do uspeha.


Dodatno pokojninsko zavarovanje – zanesljiva pot do višje pokojnine

Možna rešitev za izboljšanje pokojnine je zagotovo dodatno pokojninsko zavarovanje. To je dolgoročna in izrazito namenska oblika varčevanja, ki nam omogoča postopno varčevanje z davčno olajšavo. Varčevanje v t. i. skladih življenjskega cikla, ki jih ponujajo v Modri zavarovalnici, pa tudi optimalen način varčevanja v različnih življenjskih obdobjih. Sklenitev dodatnega pokojninskega zavarovanja je, dolgoročno gledano, namenjena pridobitvi dodatnega dohodka po upokojitvi. Že danes pa vam prinaša nekaj mikavnih prednosti. 


Prva je nedvomno davčna olajšava: lahko jo uveljavljate za vplačane zneske, ki ne presegajo 5,844 odstotka vaše bruto plače oziroma letnega zneska 2.819 evrov. Prepričajte se sami, koliko bi lahko privarčevali pri dohodnini. Izdelajte lasten informativni izračun.


Druga prednost je, da nimate nobenih dodatnih obveznosti glede uveljavljanja davčne olajšave. Za vse poskrbijo pri Modri zavarovalnici, vi le še preverite pravilnost podatkov.

Tretja prednost – in ta velja le decembra – je sklenitev zavarovanja brez vstopnih stroškov. Tudi tu boste nekaj privarčevali.

Najpomembneje pa je, da si boste z varčevanjem na dolgi rok zagotovili solidno dodatno pokojnino, ki je le polovično obdavčena.


Kdaj začeti?

Odgovor je enostaven: čim prej. Najbolje bi bilo, da bi o tem razmišljali že ob prvi zaposlitvi. Preprosto zato, ker lahko na dolgi rok varčujemo z nižjimi zneski in tako na razmeroma neboleč način privarčujemo za solidno pokojnino. Po upokojitvi bomo sredstva tako prejemali iz dveh virov: v obliki pokojnine iz obveznega zavarovanja ter v obliki dodatne pokojnine (mesečne rente) iz prihrankov, zbranih na našem pokojninskem računu.


Nekaj primerov si oglejte v galeriji članka.


Novost: Sklad življenjskega cikla

Modra zavarovalnica vam že od januarja 2015 omogoča varčevanje v t. i. skladu življenjskega cikla. To je nova oblika varčevanja na slovenskem trgu, ki se prilagaja vam in vam omogoča višje dohodke po upokojitvi. Gre za posebno obliko sklada dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki omogoča varčevanje skladno z vašim življenjskim ciklom, in sicer tako, da se naložbena politika prilagaja vaši starosti. Zato je sklad življenjskega cikla sestavljen iz treh podskladov, ki imajo različno naložbeno politiko, pri čemer zadnji podsklad, ki je namenjen starejšim varčevalcem, zagotavlja zajamčen donos.


V skladu življenjskega cikla tako varčujete skladno s svojim življenjskim ciklom, kar omogoča doseganje višjih donosov v aktivni delovni dobi, ko je upokojitev še daleč, in visoko varnost prihrankov v času tik pred upokojitvijo.

Ker se zavedajo, da je sklad življenjskega cikla kljub vsemu razmeroma kompleksen zavarovalniški produkt, so v Modri zavarovalnici naredili krajšo animacijo, ki v sliki in besedi razloži, za kaj gre: 
Izberite pot v lepšo prihodnost

Se tudi vi zavedate, da morate sami poskrbeti za svojo pokojnino, saj nihče drug ne bo tega storil namesto vas? Potem obiščite spletno stran www.modra-zavarovalnica.si in sklenite dodatno pokojninsko zavarovanje čim prej. Vzelo vam bo nekaj minut, v rezultatih pa boste uživali še dolga leta.