Manj dohodnine za več pokojnine

Raziskave kažejo, da se kar 70 odstotkov ljudi zaveda, da bodo ob upokojitvi naši prihodki nižji in bomo zato potrebovali dodatne prihodke oz. prihranke.

Objavljeno
16. december 2015 15.35
Le 33 odstotkov posameznikov pa je že vzelo stvari v svoje roke in že danes namensko varčujejo za starost. Na kapitalskih trgih je veliko različnih oblik varčevanja za starost, od naložb v vrednostne papirje, vzajemne investicijske sklade, nepremičnine, varčevanje na banki ali v različnih oblikah rentnih do življenjskih zavarovanj. 


Le dodatno pokojninsko zavarovanje ponuja tudi davčno olajšavo


Ena ključnih prednosti dodatnega pokojninskega zavarovanja je posebna davčna olajšava, ki velja le za to obliko varčevanja. 


Delodajalec, ki želi nagraditi svoje zaposlene, mora za vsa druga izplačila obračunati prispevke in davke, zaposlenim pa se z njimi tudi povečuje osnova za dohodnino.


Za premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih v korist zaposlenega plačuje delodajalec, se zaposlenemu ne povečuje osnova za dohodnino in zanje ni prispevkov za socialno varnost in ne davka na izplačane plače. Premije, ki jih delodajalec financira svojim zaposlenim, znižujejo osnovo za obračun davka od dohodka pravnih oseb.


Davčna olajšava tudi za posameznika


Z individualnimi vplačili v pokojninski sklad boste namensko varčevali za finančno varno starost, hkrati pa si boste tako lahko znižali plačilo dohodnine. Najvišji znesek, ki je priznan kot davčna olajšava, obsega 5,844 odstotka bruto plače posameznika, vendar letno največ 2.819,09 evrov. 


Posameznik s povprečno slovensko plačo 1.500 evrov bruto (1000 evrov neto) bi lahko mesečno za dodatno pokojnino varčevanje namenil do 88 evrov ki bi se mu priznali kot davčna olajšava. Lahko bi vplačeval tudi več, a se mu zato davčna olajšava ne bi povečala. Glede na dohodninsko lestvico (27 % obdavčitev) bi se mu z vplačanimi premijami dohodnina zmanjšala za 284 evrov. 


 
 


Kako je z olajšavo, ko plačujeta tako podjetje kot tudi posameznik


Zaposleni v podjetjih, ki so prek delodajalca vključeni v sistem dodatnega pokojninskega zavarovanja, svoje davčne olajšave ne morejo izkoristiti v celoti do višine 5,844 odstotka bruto plače, saj ima prednost pri uveljavljanju davčnih olajšav delodajalec. Če ta ne plačuje premije 5,844 odstotka posameznikove bruto plače, lahko zaposleni koristi davčno olajšavo v višini razlike do najvišje možne premije glede na njegovo plačo.


Navedeno pa ne velja za zaposlene v javnem sektorju. Zanje velja posebna ugodnost, saj premija, ki jo plačuje delodajalec, ne zmanjšuje njihovih davčnih olajšav, ampak jih posameznik z individualnimi vplačili lahko koristi v celoti.
Posebna ponudba Modre zavarovalnice v decembru


V Modri zavarovalnici vsako leto obstoječim in morebitnim novim varčevalcem omogočijo vplačilo premije v pokojninski sklad brez vstopnih stroškov. Vsem, ki bodo do 30. decembra 2015 vplačali premijo po posebnem sklicu, vstopnih stroškov ne bodo zaračunali. Letos so akcijo razširili tudi na družinske člane varčevalcev in tudi zanje pripravili posebno ponudbo. Več o ponudbi tukaj.


Še niste poskrbeli za znižanje svoje dohodnine?
Nič še ni zamujenega. Pokličite na 080 23 45 ali pišite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in poskrbeli bodo tudi za vašo dohodnino. Že letos.