Mecen leta v kulturi je Jože Mermal

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je po izboru časnika Finance postal mecen leta 2011 v kulturi.

Objavljeno
04. oktober 2012 16.23
»Družba BTC z Jožetom Mermalom na čelu je velik zaveznik in donator v kulturi. Naslov mecena leta v kulturi si zasluži, ker je njegovo donatorstvo zasnovano širše, podpira namreč skoraj vse kulturne zvrsti, kar je redkost med slovenskimi donatorji. Novi mecen leta v kulturi je človek velike kulturne širine, svoje zavezništvo umetnosti pa je prenesel tudi na podjetje, ki ga vodi, in je zato eden najbolj primernih gospodarstvenikov za naslov mecena v kulturi. Je zgled drugim v gospodarstvu, ker nesebično pomaga kulturnikom, ki veliko prispevajo k nacionalni identiteti naroda,« je zapisano v obrazložitvi izbora.

Pri svojem vodenju družbe BTC Jože Mermal namenja posebno pozornost podpori projektom na področju kulture. Tako BTC vsako leto aktivno s sponzorstvi, donacijami in mecenstvom sodeluje s številnimi kulturno-umetniškimi ustanovami, ob tem pa podpira tudi že uveljavljene umetnike in mlade, še ne prepoznane, a umetniško nadarjene posameznike.

»Razvoj države temelji na razvoju njene kulture. Kulturno-umetniško ustvarjanje krepi zavest naroda kot celote, posameznika pa bogati, mu širi obzorja in poglede. Kulturo dojemam kot neskončno možnost izražanja in neskončen vir idej, ki nam odpirajo nove in nove priložnosti, kultura je gibalo našega duhovnega razvoja. Zato podpori kulturnim projektom in odpiranju vrat nadarjenim posameznikom namenjam veliko svojega časa,« pravi Jože Mermal in dodaja, da tudi »poslovna filozofija družbe BTC temelji na prepoznavanju priložnosti, odkrivanju novega in nenehnem razvoju. Zaradi tega smo se tudi na področju delovanja v kulturi osredotočili na to, da mladim in neuveljavljenim umetnikom oz. kulturnikom omogočimo priložnost, jim dajemo oporo in podporo pri razvoju. Ni nam pomembno, iz kakšnega okolja kdo prihaja, pomembno je, da dobi priložnost, ki si jo prav vsakdo zasluži.«

Družba BTC je pod vodstvom Jožeta Mermala postala dolgoletna pokroviteljica Cankarjevega doma in Festivala Ljubljana, že vrsto let sodeluje s Fundacijo Blaža Arniča, Slovensko znanstveno fundacijo, Ustanovo dr. Šiftarjeva fundacija, pa z društvom slovensko-makedonskega prijateljstva, podpira Panč festival stand up komedije ... Ob tem BTC uspešno izvaja tudi lastne projekte, kot so SiTi Teater BTC, ki je zaživel leta 2000, že vrsto let pred Vodnim mestom Atlantis organizira poletne glasbene večere, ki so brezplačni, na njih pa nastope omogočajo še neuveljavljenim in nadarjenim slovenskim glasbenikom, območje BTC City plemenitijo z umetniškimi skulpturami, v Kristalni palači organizirajo razstave in še bi lahko naštevali.