Na Gospodarsko razstavišče prihaja Vinski sejem

Od četrtka, 15., pa do sobote, 17. oktobra, se bo naj njem predstavilo 138 vinarjev, vinogradnikov, raznih vinskih konzorcijev, distributerjev in vinotek iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Gruzije, Italije, Španije, Francije in Indije. 

Objavljeno
12. oktober 2015 13.05

Prvi sejemski dan bodo ob 19.00 uri slovesno podelili priznanja 57. Mednarodnega ocenjevanja vin, ki je potekalo konec maja. Kar tri od petih v kategoriji Svetovni šampion sta šla v roke slovenskim vinarjem, preostali dve pa sta prejeli vini iz Slovaške in Španije. Nagrajena vina bodo na ogled na posebni razstavi. 

V okviru sejma bo razstavljena tudi kmetijska starodobna mehanizacija in drugi starodobniki. Vse dni 51. Mednarodnega vinskega sejma poteka živahno in pestro obsejemsko dogajanje, povezano s kulinariko, spoznavanjem pristnih slovenskih žganic, kulturo pitja in prešernim druženjem. 

 

Podrobnejši program si oglejte TUKAJ

 

Iz vsebine 51. Mednarodnega vinskega sejma:

Sreda 14.10. – predvečer sejma 

Dobrodošlico vinskemu sejmu otvarja slovesno odpiranje vinskega soda iz Vinske kleti Goriška Brda v sredo, 14. oktobra, ob 18.00 uri na Kongresnem trgu. Na prireditvi bo Janez Škof, dramski igralec, odprl sod in ponudil mimoidočim kozarec žlahtne kapljice iz Goriških Brd.  Sod bo pred odpiranjem potoval na starodobnem kamiončku v spremstvu mažoretk in pihalnega orkestra. Zbrane bo pozdravil Dejan Crnek v imenu Mestne občine Ljubljana. Mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa bo povedal Ljubljančanom, kakšno letino naj pričakujejo. Dogodek je sofinanciral Turizem Ljubljana.

 

Četrtek, 15. 10.

Teran – del kulturne dediščine in nacionalne identitete, okrogla miza

Žlahtni okusi malvazije, vodena degustacija

Kultura pitja vin skozi zgodovino, predavanje

Manj je več – trendovska vina z zmerno alkoholno stopnjo, vodena degustacija

Pripravi si svoj koktajl, delavnica, kjer bodo barmani zaupali skrivnosti mešanja koktajlov, vsak udeleženec prejme tudi recepte

Walk with Johnnie, predstavitev in vodena degustacija znanega škotskega viskija

 

Petek, 16. 10.

Gruzijska pravljica, predstavitev in vodena degustacija gruzijskih vin 

Konjak, pijača bogov

Vpliv uživanja vina na zdravje človeka, okrogla miza

Vina za velike kozarce – predstavitev svetovnega šampiona in drugih vin iz linije 

Bagueri Superior Kleti Brda, vodena degustacija

Vranac – avtohtona črnogorska vinska sorta 

Vina iz Srbije – predavanje in vodena degustacija 

 

Sobota, 17. 10.

50 odtenkov bourbona

Imperialna kolekcija vodk (ladoga, beluga in kremlin award) in brandyja (ararat in tavria), predavanje in vodena degustacija 

Bubble Day, zabavne in poučne degustacijske delavnice penečih vin

Mehurčki, mehurčki, mehurčki …, predavanje o postopkih pridelave penečih vin, razlikah med posameznimi vrstami penečih vin

Svet mehurčkov – penine in šampanjci, predavanje in vodena degustacija

Abrauderso - paradni konj penečih vin iz Rusije, predavanje in vodena degustacija 

 

Vse dni sejma potekajo atraktivni kuharski šovi velikih kuharskih mojstrov: Janez Bratovž iz restavracije JB, Igor Jagodic iz restavracije Strelec, Časlav Matijević, sodnik finalnega dela Masterchef Hrvaška in lastnik SOS in – gourmet klub Kastav, Zdravko Andželevski iz gostilne Prinovec, Borut Centa iz restavracije Element in Anže Gombač iz restavracije Evergreen. V petek bo dogajanje popestrilo Društvo ljubiteljev praženega krompirja kot samostojne jedi. Posebno zabavno dogajanje so pripravili tudi Dolenjski vinogradniki.  

 

Na pobudo Nedeljskega dnevnika in priljubljenega Tofa se bo na sejmu odvil prvi simpozij slovenskih pristnih žganjic. V Sloveniji že od nekdaj kraljujejo domača žganja, če omenimo le slivovko,  brinjevec ali medico. Vse dni sejma bodo obiskovalci lahko okušali nove pristne, inovativne, samonikle slovenske žganice. Obiskovalci pa bodo degustirali lahko tudi široko paleto priznanih blagovnih znamk iz sveta žganih pijač od najbolj prodajnega burbona na svetu pa do armenskega konjaka, japonskih viskijev, imperialno kolekcijo ruskih vodk iz St. Petersburga, ukrajinskega konjaka, za katerega je znano, da je na enaki zemljepisni širini kot francoska pokrajina Cognac.

 

Vstopnina, odpiralni čas

Sejem je odprt vsak dan od 15.00 do 21.00 ure.

Redna vstopnica znaša 6 EUR. Ob nakupu vstopnice prejme vsak obiskovalec tri degustacijske kupone. Mladi od 18. do 30. leta si s prijavo na eno od degustacijskih in poučnih delavnic ali predavanj zagotovijo brezplačno vstopnico. Ker je vino druženje, smo za skupine pripravili posebno ponudbo.