Ne le koliko, pomembno je KAJ pijete

Vsak dan moramo v telo vnesti 2 do 3 litre dodatne tekočine. Se kdaj vprašate, kakšno vodo pijete?

Objavljeno
10. november 2016 10.49
Voda je sicer brez okusa, vonja in barve, vendar pa ima vsaka voda drugačne sestave mineralov, mikroogranizmov in kemijskih elementov. Posebno pozornost namenimo izbiri vode: odločimo se za tisto, ki vsebuje manj škodljivih snovi in več tistih, ki jih naše telo potrebuje.

Nasvet, da je za vnos tekočine najbolj primerna navadna voda, je le delno pravilen. Preveč vode, ki ne vsebuje najboljše kombinacije mineralov, lahko spira naše telo in negativno vpliva na organizme, ki jih potrebujemo. 

Človeško telo je v osnovi zgrajeno iz vode in mineralov, zato moramo poskrbeti za pravilno razmerje mineralov, ki jih vnašamo vanj. Kar nekaj mineralov pridobimo preko hrane, na primer natrij, bolj pozorni pa moramo biti pri vnosu magnezija, kalija in kalcija, ki jih v običajni zdravi prehrani ni nujno dovolj.

Minerali: pomembno je razmerje, ne le količina!

Raziskave kažejo, da direkten vnos čistih mineralov ni najboljši. Izkoristek mineralov je nižji v primerjavi s kombiniranim vnosom mineralov. Če želimo izboljšati prebavo, krvno sliko ali hidracijo, je smiselno začeti s pravilno prehrano in pitjem tekočine. Najbolj učinkovit vnos mineralov je preko rastlinske prehrane in naravne mineralne vode Magnesia


Za boljšo hidracijo je priporočljiv vnos naravne mineralne vode s primernim razmerjem mineralov. Odlična izbira je Magnesia. 1l Magnesie namreč vsebuje 163 mg naravnega magnezija in 5,2 mg natrija, kar je več magnezija in manj natrija od povprečja kategorije mineralnih vod.


Najboljšo kombinacijo mineralov je določila narava

Najpomembnejši mineral je kalcij, ki je prisoten v vsaki celici našega telesa, ne le v kosteh in zobeh. Veliko živil je bogatih s kalcijem, toda tega naše telo ne zna uporabiti. Ob njem je izrednega pomena magnezij, ki uravnava raven kalcija. V telesu torej delujeta vzajemno. In prav pomanjkanje tega kalija povzroča osteoporozo in okvare srčne zaklopke. Zaradi oropanosti rodovitne zemlje tega izredno pomembnega elementa preko hrane ne dobimo zadostnega vnosa magnezija, ki je ključnega pomena za zdrave kosti. Pomembno je, da poleg kalcija vedno vnašamo tudi primerno količino magnezija, kar zagotavlja tudi Magnesia.


Na svetu obstaja več kot 3000 različnih blagovnih znamk mineralne vode, vendar pa niso vse enake kakovosti. Bodite pozorni na etikete – vsaka mineralna voda ima namreč svojstveno kombinacijo mineralov.



Mineralna voda Magnesia je na slovenskem trgu precej nova, vendar odgovarja na potrebe aktivnega prebivalstva s primerno vsebnostjo naravnega magnezija ter nizko količino natrija. Z vsebnostjo 5,2 mg natrija na liter je Magnesia svojevrstna voda, saj vsebuje manj natrija od povprečja kategorije mineralnih vod. Na voljo je v negazirani, blago gazirani ali gazirani obliki, v priročnih in stilsko oblikovanih embalažah.

Bodite pozorni na količino natrija

Pogovor o natriju nas navadno asociira na natrijev klorid oziroma kuhinjsko sol. To je le deloma pravilno, saj je kuhinjska sol spojina, natrij pa potrebujemo v telesu kot samostojni element. Vsekakor pa kuhinjska sol predstavlja najvišji delež vnosa natrija za naše telo.  Glede na fiziološke potrebe odrasla oseba dnevno potrebuje 550 mg natrija, otroci v starosti od enega do štirih let pa samo 300 mg natrija dnevno.

Priporočeni dnevni vnos natrija v organizem

Če podatke o vnosu natrija prevedemo v količino priporočenega dnevnega vnosa kuhinjske soli, je dnevna priporočena vrednost 1,4 g. Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) priporočata za odraslo prebivalstvo največ 5 g soli na osebo, vključujoč vse vire soli v prehrani. 5 g si lahko predstavljate kot čajno žličko soli, vendar pa večino soli (okoli 75 odstotkov) ljudje dobimo iz bolj prikritih virov – predelane in pripravljene hrane – ter iz obrokov v restavracijah. Pri našem načinu prehranjevanja dnevno zaužijemo kar 11–14,3 gramov soli, kar za 120–185 odstotkov presega omenjeno zgornjo mejo dnevnega vnosa soli.


Za orientacijo si poglejmo, koliko soli zaužijemo ob malo bolj bogati večerji:

- rezina kruha ali ena žemlja vsebuje 200–350 mg natrija oz. 0,5–0,9 g soli; 

- 10 dag sira vsebuje 800 mg natrija oz. 2 g soli; 

- 10 dag posebne salame vsebuje 1.200 mg natrija oziroma 3 g soli 


Skupaj je to skoraj 6 gramov, ki jih včasih zaužijemo ob eni večerji, zato bodite pozorni ob vnosu dodatnih soli z napačno izbiro tekočine za hidracijo.


 

Prav zaradi manjše vsebnosti natrija in več magnezija je Magnesia edinstvena, saj telesa ne obremenjuje s solmi. Je prava izbira, ko se odločamo med različnimi ponudniki mineralnih vod.


Imate dovolj magnezija? Preverite s kratkim testom: http://www.magnesia.si/