Po vzglavniku se dan pozna!

Dober spanec je pol zdravja, pravi stara ljudska modrost – in to z razlogom.

Objavljeno
11. marec 2015 16.49
Dober spanec je pol zdravja, pravi stara ljudska modrost – in to z razlogom.  Kakovosten spanec regenerira telo, pomiri um, vam da energijo za nov dan ... zato je pomembno, da vsako noč dobro spimo. Žal pa za mnoge to ni nekaj samoumevnega. Če se zjutraj zbujate z glavobolom, bolečim vratom ali zategnjenimi ramenskimi mišicami, ponoči pa smrčite, se premetavate in ne morete spati, je možno, da imate neprimeren vzglavnik. Ni nujno, da je dotrajan – morda ste si kupili vzglavnik, ki ne ustreza vašemu spalnemu položaju. 


Zakaj med spanjem sploh potrebujemo vzglavnik?


Prvi odgovor je verjetno, da nam vzglavnik daje udobje med spanjem. Vendar pa ima vzglavnik veliko več nalog, saj med drugim:


omogoča vratnim mišicam, ki so ves dan držale pokonci težko glavo, da se spočijejo

pomaga poravnati vretenca in drži zgornji del hrbtenice v naravnem položaju,

omogoča lažje dihanje


Pri tem je bistvenega pomena, da si izberete vzglavnik, ki ustreza vašemu spalnemu položaju, saj je to poleg kakovostnega ležišča eden najpomembnejših faktorjev pri nakupu vzglavnika. 


Tanjši, običajno klasično oblikovan vzglavnik je primeren za tiste, ki spite na hrbtu, saj to preprečuje glavi, da bi med spanjem zdrsnila predaleč od ramen, kar bi povzročilo neprijetno napenjanje vratnih mišic. 

Anatomsko oblikovan vzglavnik je primeren za ljudi, ki spijo na boku, saj oblika vzglavnik podpira naravno krivuljo in s tem razbremeni vratne mišice. 

Tanek, raven vzglavnik je primeren za ljudi, ki spijo na trebuhu, saj preprečuje bolečine v križu.  
  Če vam je ponoči vroče …

Ko ugotovite, katere oblike vzglavnik je primeren za vas, preverite še materiale, iz katerih je narejen. Če se med spanjem pogosto potite, izbirajte med vzglavniki, ki so narejeni iz zračnega polnila, kot so sintetični puh, koščki spominske pene ali gosje perje. Nekateri vzglavniki imajo dodan celo gel, ki vas hladi med vročimi poletnimi nočmi. 


Ali vas dajejo alergije …

Nihče se noče zbujati z zamašenim nosom in alergiki zagotovo vedo, kako neprijetno je spati na vzglavniku, polnem prahu in pršic. Pred finalno odločitvijo torej preverite, ali je vzglavnik narejen iz hipoalergenih materialov in ali ima pralno prevleko


Za več informacij, nasvet in bogato izbiro vzglavnikov pa obiščite dormeo.net