Vas skrbi za pokojnino?

Najboljši nasvet, ki si ga lahko damo: sklenimo dodatno pokojninsko zavarovanje čim prej. 

Objavljeno
17. november 2015 16.54
Pokojnina je neke vrste nagrada za dolgoletno delo. Omogoča nam, da nadoknadimo zamujeno ter uživamo v življenju po upokojitvi. A ta cilj je danes vse težje doseči. 
Prihodnje generacije upokojencev seveda lahko računamo na pokojnino, vendar ta ne bo višja od polovice naše zadnje plače. Pa bo to dovolj pri vse daljši življenjski dobi in nenehni rasti življenjskih stroškov? Verjetno ne. Zato je morda najboljši nasvet, ki si ga trenutno lahko damo: razmišljaj o pokojnini že danes.


Dodatno pokojninsko zavarovanje – zanesljiva pot do višje pokojnine

Ena od najbolj preudarnih, varnih in zanesljivih poti do višje pokojnine je dodatno pokojninsko zavarovanje. Njegova prednost je, da lahko z majhnimi mesečnimi zneski na dolgi rok privarčujemo dovolj, da izpolnimo svoje želje ali pomagamo pri uresničevanju želja zanamcev. 
Trenutno je največja ponudnica dodatnega pokojninskega zavarovanja v Sloveniji Modra zavarovalnica. Pod njenim okriljem za pokojnino varčuje že preko 250.000 Slovencev, to je več kot polovica delovno aktivnih posameznikov. Največ jih varčuje preko svojega delodajalca, narašča pa delež tistih, ki so se odločili usodo vzeti v svoje roke in začeli varčevati tudi sami.


Zakaj se splača začeti čim prej? 

Preprosto zato, ker lahko varčujemo z nižjimi zneski. Tako na razmeroma neboleč način privarčujemo za solidno pokojnino. Po upokojitvi bomo sredstva prejemali iz dveh virov: v obliki pokojnine iz obveznega zavarovanja ter v obliki dodatne pokojnine (mesečne rente) iz prihrankov, zbranih na našem pokojninskem računu.


Prednosti pokojninskega zavarovanja

Morda se na prvi pogled zdi, da se z varčevanjem za pokojnino odrekate današnjim užitkom. A ni čisto tako. Sklenitev dodatnega pokojninskega zavarovanja vam že danes prinaša nekaj mikavnih prednosti. 
Prva je nedvomno davčna olajšava. Davčno olajšavo lahko uveljavljate za vplačane zneske, ki ne presegajo 5,8 % vaše bruto plače oz. največ 2.819 EUR letno.
Druga prednost je, da nimate nobenih dodatnih obveznosti glede uveljavljanja davčne olajšave. Za vse poskrbijo pri Modri zavarovalnici, vi le še preverite pravilnost podatkov.
Tretja prednost – in ta velja le v mesecu decembru – je sklenitev zavarovanja brez vstopnih stroškov. Tudi tu boste nekaj privarčevali. 
Najpomembneje pa je, da si boste z varčevanjem na dolgi rok zagotovili solidno dodatno pokojnino, ki je le polovično obdavčena.


Novost: Sklad življenjskega cikla

V Sloveniji vam trenutno samo Modra zavarovalnica omogoča varčevanje v t.i. skladu življenjskega cikla. Gre za novo obliko varčevanja, ki se prilagaja vam in omogoča višjo pokojnino. Varčevalci v skladu življenjskega cikla varčujejo tako, da se naložbena politika prilagaja njihovi starosti. To pomeni, da je pri mladih varčevalcih bolj usmerjena v delnice, ki na dolgi rok prinašajo višje donose, pri tistih tik pred upokojitvijo pa je varčevanje domala brez tveganja, saj je takrat donos zajamčen. Tako so vaša sredstva vedno dobro naložena, zadnja leta pred upokojitvijo pa tudi popolnoma varna.
Sklad je sestavljen iz treh podskladov: dinamičnega, v katerem varčujete nekje do 50 leta starosti, preudarnega za vse med 50 in 60 letom ter zajamčenega za ljudi po 60 letu do upokojitve. S staranjem tako potujete skozi celoten "življenjski cikel" sklada in na ta način v vsakem življenjskem obdobju dosegate optimalne donose na vložena sredstva.Na potezi ste vi. Začnite varčevati čim prej.

Se tudi vi zavedate, da morate sami poskrbeti za svojo pokojnino, saj nihče drug ne bo tega storil namesto vas? Potem obiščite spletno stran www.modra-zavarovalnica.si in sklenite dodatno pokojninsko zavarovanje čim prej. Vzelo vam bo nekaj minut, v posledicah pa boste uživali še dolga leta.