Akcija cepljenja proti klopnemu meningitisu

Kako globoko je treba seči v žep za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) in v katerih ustanovah je cepljenje najcenejše?

Objavljeno
05. maj 2017 21.00
reut_vaccination
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Informacije boste našli v ponedeljkovih Ozadjih, kjer smo iskali tudi odgovore na vprašanja, katero od dveh cepiv, ki sta na voljo, je učinkovitejše in katero povzroča več neželenih učinkov. Spraševali smo se, ali je cepivo s kratkim rokom uporabe, za katero je proizvajalec ponujal precejšen popust, enako dobro kot dražje cepivo z daljšim rokom.

V Ljubljani se v torek začne druga akcija cepljenja po ceni 20 evrov. Štiričlanska družina bo torej za osnovno cepljenje odštela 240 evrov, to pa je znesek, ki si ga lahko privoščijo le dobro situirani.

Zato bo zanimivo izvedeti, kaj bodo v sredo dorekli na zdravstvenem svetu. Lani je tja romala vloga nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se program cepljenja proti KME razširi. Če bo vloga sprejeta, bo osnovno cepljenje za triletne otroke in odrasle v starostni skupini od 45 do 50 let plačano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.