Kajzerce: Čas je za paniko, turisti!

Med obvezno opremo turistov poleg kreme za sončenje odslej še neprebojni jopič in varnostna čelada.

Objavljeno
06. oktober 2014 11.20
Rok Kajzer, notranja politika
Rok Kajzer, notranja politika
Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) izdaja po predvolilnem soočenju primorskih politikov vsesplošno opozorilo domačim, predvsem pa tujim turistom, ki bodo v naslednjih dnevih, tednih in mesecih obiskali Obalo. V sodelovanju z veleposlaništvi tujih držav, evropsko komisijo, turističnimi agencijami, ki nimajo sedeža na Primorskem, in agencijami, ki proučujejo varnostne izzive doma in po svetu, izdajamo naslednji proglas:

1. Med obvezno varnostno opremo tujih pa tudi domačih turistov, ki nimajo stalnega prebivališča, prijavljenega na Obali (prebivalci Obale so namreč na izredne razmere že navajeni), se poleg varnostnega trikotnika, kreme za sončenje in razpršilcev zoper komarje odslej prištevata še neprebojni jopič in čelada. Jopič in čelada se morata obvezno nositi ves čas obiska, ne le v hotelski sobi ali apartmaju, ampak tudi v vseh gostinskih lokalih (še posebno tistih, ki jih povezujejo z enim županom). Pa to še ni vse. V skladu z navodili sta obvezna tudi na plaži in v morju in ne glede na zunanjo temperaturo. Ker turistični delavci zaradi potenja napovedujejo odurne vonjave, bodo vsem turistom brezplačno delili osvežilne robčke.

2. Turisti bodo morali upoštevati še dodatna posebna in obvezna navodila. Če bodo na pijači, denimo v kakšnem lokalu, in bodo zaslišali jezik, ki ne bo slovenski, bo pa mu morda podoben (tujci bodo imeli pri identifikaciji še posebno velike težave, domači manj), in bo kdo na mizo položil pištolo, naj ravnajo takole: nemudoma naj na sprednjem delu neprebojnega jopiča odstranijo modri štirikotnik v višini prsi, ki je s tako imenovanimi »ježki« pričvrščen na jopič. Pod štirikotnikom je namreč dvojezični napis »Turist – ne streljaj!« oziroma »Turist – nemoj pucati!«. Takoj zatem naj ležejo na tla in mirujejo do konca incidenta.

3. Glede na videno v soočenju naj turisti na Obali NIKAKOR ne računajo na pomoč policije ali katerih koli drugih državnih organov, kakor so tožilstvo ali sodišča. Varnostni in pravosodni sistemi na Obali namreč ne delujejo, zato vam priporočamo, da v primeru nevšečnosti ne izgubljate časa z njimi in Obalo čim prej panično zapustite, še najbolje v smeri Hrvaške, kjer je civilizirani del Istre. Glede na to, da so ljudje, ki ste jih videli v studiu, še na prostosti, ste namreč načeloma po prestopu slovenske obalne meje v smrtni nevarnosti.

4. Ne glede na to pa obisk Obale priporočamo zaljubljencem v adrenalinske športe. Obalni turistični delavci so namreč pripravili več alternativnih programov. Prvi je izobraževalni, saj se bodo lahko naučili posebnega jezika ali narečja, ki se uporablja v fizičnih, oboroženih ali drugih neljubih obračunih.

Če bodo turisti ta del uspešno opravili, se bodo lahko pomerili v tekmi »vrzi revolver na mizo«. Tisti, ki bo to storil v slogu sicilijanske mafije, torej ležerno, grobo in veličastno hkrati, zraven pa vrgel nekaj besed v narečju, ki se ga je naučil, bo lahko pristopil v program III. Ta bo predvideval srečanje s ključnimi ljudmi Obale; če bo to preživel, pa bo lahko srečo preizkusil na portoroški plaži, kjer se bo poskušal izogniti metkom iz osebnega orožja, rafalnim izstrelkom in tudi ročnim bombam.

Zaradi krize na Obali pa je začel cveteti turizem v drugih krajih. V Murski Soboti, denimo, so že naslednji dan po predvajanju obalnega soočenja zabeležili rekorden obisk, večina turistov je prišla iz Kopra, Pirana in Ankarana. »Ježešna, pobegnili smo! Priznam, mož je vozil 200 km/h do Ljubljane, kjer smo prvič začutili svobodo. Otroke smo pred tem z gliserjem posli v Poreč, stare starše pa v Trst,« je pojasnila 45-letna Otilija Z., ki je s širšo družino – do soočenja – letovala v Kopru.