Fakultete z dodatkom za stalno pripravljenost

Med tistimi, pri katerih je inšpektorat, kot kaže, ugotovil nepravilnosti,je največ dodatka leta 2013 dodelila ekonomska fakulteta.

Objavljeno
29. november 2015 22.02
jer ekonomska fakulteta
Tina Kristan
Tina Kristan
Ljubljana – Kar 60 zaposlenih na ekonomski fakulteti je prejemalo dodatek za stalno pripravljenost. Sta bila med njimi tudi sedanja ministra Dušan Mramor in Maja Makovec Brenčič? Prvi s podatkom, koliko je dobil, »ne razpolaga«.

Inšpektorat za javni sektor je bil na začetku leta seznanjen, da si je enajst fakultet ljubljanske univerze izplačevalo (nekatere si ga še) dodatek za stalno pripravljenost. Pri dveh pri tem ni ugotovil nepravilnosti, pri drugih, kot kaže, je. Te so namreč podale ugovor na zapisnik. Končna odločitev bo znana kmalu. Kljub temu iz odgovorov fakultet in podatkov, ki smo jih pridobili, vemo, da ena fakulteta dodatek že vrača. Očitno ga bodo morale tudi druge. Izplačevala pa si ga je vsaj od konca leta 2009, torej v času, ko so se sredstva za visoko šolstvo zmanjševala in ko smo ob vsaki priložnosti poslušali, da se država zaradi varčevanja ne zaveda pomena izobraževanja.

Med njimi si je največ dodatka leta 2013 dodelila ekonomska fakulteta. Zakaj je moralo biti mesečno 16 ali 17 visokošolskih učiteljev v stalni pripravljenosti? Je res, da je fakulteta sprejela pravilnik za izplačevanje dodatka ravno v času dekanovaja Mramorja? V skladu s katerim zakonom, nam Mramor ni odgovoril. Na kateri fakulteti je tajnica na mesec dobila dobrih 750 evrov bruto in dekan slabih 950 ter kje sta bili med prejemniki tudi čistilki, preberite v Delovih Ozadjih.