Kajzerce: Heil Fischtrawetz!

Nadzor nad mestom Mariborom, ki se poslej imenuje Marburg an der Drau, je po bliskoviti akciji Schutzwehra prevzel Herr Andreas Fischtrawetz.

Objavljeno
18. december 2015 14.59
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Ko to poročamo, se razmere v Mariboru – pred nekaj urami so ga uradno preimenovali v Marburg an der Drau – še niso umirile. Enote mestnega Schutzwehra – še pred nekaj urami so se imenovale mestno redarstvo – so razorožile slovensko policijo. Ta je bila dodobra ohromljena od stavke, tako da si jo je nemška mestna straža zlahka podredila. O bojih sicer še poročajo iz vojašnice Rudolfa Maistra, kjer se ostanki slovenske vojske še upirajo mestni straži. Zavzetje te vojašnice bo tudi vojaška, politična, predvsem pa moralna zmaga nemških sil v Marburgu pod vodstvom župana Andreasa Fischtrawetza. General Maister je bil namreč tisti, ki je leta 1918 razorožil Schutzwehr, in padec vojašnice z njegovim imenom bo nedvomno velikanski uspeh neonacističnega vodje v mestu ob reki Drau.

Sicer pa si tragični dogodki v mestu sledijo s filmsko hitrostjo. Mestni uslužbenci so mesto pred slabima dvema urama oblepili z velikimi rdečimi plakati Bekanntmachung/Razglas, s katerimi so javnost seznanili z dejstvom, da so kot talce v mariborskih zaporih ubili več banditov ilegalnega gibanja UEFA. Pa to še ni vse: mariborski župan in upravitelj Mariborske pokrajine je s posebnim ukazom spremenil mestni grb. »Na rdeči podlagi je bil mariborski grad in nad njim golob. Golob je simbol pusijev, nad gradom bo zdaj postavljen keltski križ, ki je županu še posebej pri srcu,« so pojasnili iz njegovega kabineta. Novo podobo bo imela tudi zastava Marburga – dosedanja rdeči in beli pas bo zamenjala rdeča zastava z velikim belim krogom na sredini, v katerem bo umeščen prenovljeni grb s keltskim križem. Novo mestno zastavo so sicer na rotovžu izobesili pred slabe pol ure. In to po tistem, ko se je župan Andreas Fischtrawetz, sicer sociolog, sprehodil po Starem mostu in se nato povzpel na balkonček na mestni hiši, kjer je izrekel znamenite besede: »Naredite mi to mesto spet nemško! Naj živimo mestni neonacisti!«

Na tiskovni konferenci, na katero je bila povabljena le novinarka Marburger Zeitunga – takšen je namreč naziv Večera po tem, ko ga je prevzela županova Civilna uprava za Untersteiermark – je Fischtrawetz pojasnil, da je bila ustrelitev pripadnikov skupine UEFA nujna. »Eh, to so bili pač neki neizobraženi in nekulturni delegati, ko ne vejo, kaj je keltski križ,« je dejal župan in dodal: »Detajlov ne poznam, ampak križ ni simbol, ki ga v Evropi preganjamo. Vsaj ne še.« Neuradno je nato razložil, da je keltski križ simbol močnih ljudi, kot sta on in še en velik mož svetovne zgodovine, ki pa je po njegovih besedah »žal umrl v Berlinu ob koncu druge svetovne vojne«.

»Dokler bom župan, bo keltski križ sijal nad mojim Marburgom, nad našo reko Drau in našim lepim zelenim Bachergebirge, ki se dviga nad mestom. Ne bodo mi ti iz uporniške skupine UEFA solili pameti in tisti njihovi pomagači iz FARE (Nogomet proti rasizmu v Evropi, op. a.), ki sodijo, da je keltski križ eden glavnih neonacističnih in rasističnih simbolov. Vsak odpor bo zlomljen. S tem razglašam, da je ta križ zaželen na tekmah našega Fussball Cluba Marburg!« je pribil Fischtrawetz.

Njegova mestna garda je zdaj, ko to poročamo, iz občinske avle odstranila doprsni kip generala Maistra, podrla njegov kip in trg z njegovim imenom poimenovala po Hermannu G
öringu. Župan je dal preimenovati tudi Partizansko cesto v Keltenkreuz Strasse. Ta se bo začela na Freiheit Platzu, kjer bodo znameniti spomenik NOB predelali v velikanski klobuk, na katerem bodo ovekovečeni vsi emblemi neonacistične scene v Marburgu in tudi širše.

Tik pred sklepom redakcije smo izvedeli, da je Fischtrawetz ukazal: »Najpomembnejši mestni trg, Glavni trg, mora spet ponosno nositi svoje medvojno ime: Adolf-Hitler-Platz.« Nato smo zvezo z našim posebnim poročevalcem v Marburgu an der Drau izgubili. Bojimo se najhujšega.