Kajzerce: Super Stanka

Si predstavljate 871.232 litrov polnomastnega mleka? Mi tudi ne.

Objavljeno
08. marec 2015 21.48
Rok Kajzer, Ozadja
Rok Kajzer, Ozadja
Razkritje, da je odstreljena ministrica Stanka Setnikar Cankar v slabem desetletju poleg plače zaslužila še 636.000 evrov, je šokiralo, pretreslo in ujezilo domačo javnost. Razumljivo, a neupravičeno. Dama je delala kot konj, dneve in noči, med prazniki, počitnicami, občasno tudi med spanjem. To, da je bila marljiva kot mravljica, so prepoznali tudi šefi v njeni službi in ni bilo druge, kot da ji poleg plače izplačajo še nagrado za herojstvo.

»Nagraditi jo moramo. Tako uspešne uslužbenke še nismo imeli,« je, pravijo na upravni fakulteti, nekega dne dejala takratna dekanja Stanka Setnikar Cankar in poskrbela, da je njena najbolj marljiva uslužbenka Stanka Setnikar Cankar dobila zadoščenje za to, da je imela na dan le okoli 28 sekund prostega časa.

A ker si nagrade za trdo, marljivo, predano, uspešno in v širšem svetovnem merilu prepoznano delo slovenska javnost – vsaj večji del nje – ne zna vizualizirati, kaj šele materializirati, smo vam olajšali trud in vam s ponosom predstavljamo, kaj bi lahko imeli, če bi bili pridni in če bi imeli šefe, ki opazijo vašo žrtev.

Pa pojdimo po vrsti. Če bi bili Cankarjeva (oziroma Cvenkarjeva, kot so jo poimenovali zlobneži), bi, če bi skromen znesek 636.000 evrov pretvorili v enotedenski aranžma v danes priljubljeni Dominikanski republiki, tja lahko odpotovali kar 537-krat. Za en teden, seveda. Ne razumete? Tam bi lahko preživeli natanko 3763 dni ali deset let. Deset let v hotelu Natura Park Beach Eco Resort & Spa. Štiri zvezdice, all inclusive.

Ker nam je jasno, da si tega ne znate predstavljati, bomo prešli k lažjim primerjavam. Za njen honorar bi si lahko kupili natanko 871.232 litrov trajnega polnomastnega mleka. Za lažjo predstavo: v enem letu bi si vsak dan lahko privoščili skoraj 2400 litrov mleka. Če vam to ne gre v glavo, lahko poskusimo z žemljicami. Kupili bi si jih lahko natanko 2.765.217 oziroma bi jih vsak dan v letošnjem letu imeli zjutraj na mizi 7575.

Ker nismo materialisti, bomo prenesli honorar še v kulturno sfero. Ministrica v odstopu bi si lahko kupila 36.763 izvodov knjige To noč sem jo videl Draga Jančarja ali pa 4268 superabonmajev v Drami SNG (najdražji abonma). Ker pa takšne primerjave mlajšim ne bodo razumljive, bomo honorar pretočili še v najdražji iphone 6 plus 128 GB. Stanka bi jih domov odnesla 636. Da bo bolj razumljivo: v naslednjih desetih letih bi si jih na leto lahko kupila 63; vsakih pet dni popolnoma novega.

Za tiste, ki jim te dobrine žal niso dosegljive, ponujamo naslednjo primerjavo. Ex ministrica je domov odnesla 805 minimalnih plač. Ne razumete? To so življenjski prejemki človeka, ki bi celotno delovno dobo delal za minimalca. Raje preidimo k bolj prijaznim primerjavam. Za honorar, ki ga je prejela ob plači, bi lahko domov odpeljala 44 cliev (model dCi 75); če bi si jih privoščila v enem letu, bi vsak osmi dan odpeljala od trgovca popolnoma novega.

So pa tudi stvari, ki jih odhajajoča ne more imeti več kot deset. Le tri prestižne porscheje Panamera 4.8 turbo 4WD bi lahko postavila v garažo, pri čemer bi ji za druge drobnarije ostalo na računu skromnih 36.000 evrov.

Če morda zavijate z očmi in preklinjate – nikar. Ni vse v denarju. [Večje laži, kot smo jo v zadnjem stavku, v Kajzercah še nismo zapisali.]