Kje je danes Franci But?

Nekdanji predsednik SLS, kmetijski minister in veleposlanik danes dela na zunanjem ministrstvu.

Objavljeno
12. maj 2017 16.16
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki

Oktobra bo dopolnil 55 let, za sabo pa ima plodno kariero politika in diplomata. Javnost ga je opazneje spoznala marca 1997, ko je kot nadomestni poslanec za samo teden dni sedel v poslanske klopi. Kajti že s 1. aprilom je postal državni sekretar na kmetijskem ministrstvu in leto kasneje namestnik vodje ožje pogajalske skupine za vstop Slovenije v EU, kjer je bilo takrat slišati veliko pohvalnih besed o njegovem delu.

Velja za tistega, ki je slovensko kmetijstvo dejansko pripeljal v EU. Sicer pa je bilo o njem vedno slišati, da je zelo delaven in discipliniran. Novembra 2000 je postal generalni direktor agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, kmalu zatem pa je bil imenovan za ministra za kmetijstvo. Minister je bil kar dva mandata – vse do aprila 2004. Pozneje je bil ponovno imenovan za državnega sekretarja na istem ministrstvu, kjer je ostal do oktobra 2006, ko je s te funkcije odstopil.

Med letoma 2001 in 2003 je bil But predsednik Slovenske ljudske stranke. Na izrednem volilnem kongresu ni več kandidiral, pač pa se je angažiral za volitve v evropski parlament, vendar za evroposlanca ni bil izvoljen.

Med letoma 2007 in 2010 je bil veleposlanik v Pragi, zatem v Srbiji. Iz Beograda se je vrnil 1. decembra 2014. Po vrnitvi v Ljubljano je najprej delal v kabinetu ministra Karla Erjavca, pokrival je področje gospodarstva oziroma gospodarske diplomacije. Od lanskega januarja vodi sektor za bilateralno gospodarsko sodelovanje, ki je del direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo. Zadnje leto in pol torej dela na direktoratu znotraj zunanjega ministrstva. But je zdaj kandidat za novega veleposlanika v Berlinu. Kot kandidat se je pred poslanci že predstavil, sicer pa postopek imenovanja še ni končan, tako da še ni znano, kdaj bi se utegnil preseliti v Berlin.