Kje je danes Herman Rigelnik?

Prvi predsednik državnega zbora in menedžer je upokojen.

Objavljeno
19. maj 2017 15.55
Slovenija, Ljubljana, 17.December2008, Portret Herman Rigelnik, predsednik uprave ACH. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Suzana Kos
Suzana Kos

Zdaj 75-letni Rigelnik je eden od ustanoviteljev Foruma 21. Slabe novice in kritiko je težko prenesel, po tem ključu je tudi izbiral sodelavce. Bil je dober krizni menedžer pri sanaciji Gorenja, ki ga je od leta 1983 vodil osem let. Za kratek čas se je ustavil v politiki in je po volitvah konec leta 1992 postal prvi predsednik državnega zbora. A se je iz nje kmalu umaknil. Čeprav je imel rad moč, se je je v politiki ustrašil takoj, ko je naletel na kritiko.

Leta 1994 se je vrnil v gospodarstvo in prevzel položaj generalnega direktorja ACH (nekdanji Autocommerce) ter tam ostal do upokojitve v oktobru 2012. Ni bil občutljiv le na pisanje medijev, pač pa tudi na izjave politikov. V zvezi s prvim naj spomnimo na medijske zapise, v katerih so opozarjali na naključje, da si je dva milijona evrov vredno počitniško rezidenco na Braču zgradil hkrati, ko se je gradila splitska podružnica Autocommercea.

Mediji so se vtaknili še v nakup stanovanja pod ljubljanskim grajskim hribom, za katero je odštel skoraj 470 tisočakov. Tudi to nepremičnino mu je ob predstavitvi interpelacije proti takratnemu finančnemu ministru Urošu Čuferju očital poslanec SDS Zvonko Černač. Med drugim mu je očital izplačilo 6,9 milijona evrov dividend iz dobička Factor banke, ki je šla le nekaj tednov kasneje v likvidacijo. ACH je bil njen solastnik.

Izrečeno ju je popeljalo na sodišče, kjer je Rigelnik zahteval javno opravičilo in 6300 evrov odškodnine. Zatrjeval je, da po upokojitvi ni imel več nobenega vpliva na poslovanje ACH ali Factor banke. Na poti do cilja menda ni izbiral sredstev, če je bilo treba, je pozabil na prijatelje, še vedo povedati njegovi nekdanji sodelavci. Zdaj bo lahko užival sadove svojega dela; vojna med menedžerji ACH za obvladovanje lastništva v holdingu se je očitno končala, ljubljanski tabor pod njegovim vodstvom in novomeški tabor Sonje Gole naj bi se namreč dogovorila za razdelitev premoženja.