Kje je danes Janez Podobnik?

Nekdanji minister za okolje in prostor, po izobrazbi pa zdravnik, se je usmeril v mednarodno razvojno delovanje.

Objavljeno
22. april 2017 21.33
Tina Kristan
Tina Kristan
»V prelomnih časih demokratizacije in nastajanja nove slovenske države sem se polno angažiral v slovenski in kasneje delno tudi v evropski politiki, in to ni bilo združljivo s hkratnim opravljanjem zdravniškega poklica,« pravi dolgoletni politik, po izobrazbi sicer zdravnik. Diplomiral je na ljubljanski medicinski fakulteti leta 1984, nato je nekaj časa delal kot zdravnik splošne medicine v Idriji in Cerknem.

A že leta 1990 je postal župan, županoval je osem let. Hkrati je bil – po oblikovanju prvega državnega zbora – tudi poslanec. Vse do leta 2004. Takrat namreč županska in poslanska funkcija še nista bili nezdružljivi. V tem več kot desetletnem obdobju je en mandat vodil poslansko skupino SLS + SKD, štiri leta bil predsednik SLS, še prej je predsedoval državnemu zboru. Aprila 2004 je za kratek čas kot opazovalec odšel v evropski parlament skupaj s še šestimi slovenskimi poslanci.

Oktobra istega leta je na državnozborskih volitvah stranka SLS, ki jo je Podobnik takrat vodil, s slabimi sedmimi odstotki zasedla peto mesto, dobila sedem poslanskih sedežev in bila kasneje povabljena v koalicijo s SDS na čelu. Podobnik je postal minister za okolje in prostor. To je bila njegova zadnja politična funkcija. In kaj počne od leta 2008? Vodil je mednarodni center za promocijo podjetij (ICPE), in sicer do začetka leta 2015.

Poleg tega je že od leta 2009 direktor mednarodnega inštituta ECPD za trajnostni razvoj, prostorsko načrtovanje in okoljske študije. »Po zaključku aktivne politične poti sem se usmeril v mednarodno razvojno delovanje, kjer sem aktiven še danes, med drugim tudi kot svetovalec nekaterim manjšim slovenskim podjetjem pri vstopanju na tuje trge,« dodaja sam. Ga politika še mika? »Še vedno sem aktiven državljan, med drugim delujem v Zboru za republiko.«