Kje je danes Rok Snežič?

Davčni svetovalec in doktor davčnih utaj je svetovalec v Banjaluki. 

Objavljeno
18. december 2017 04.00
Posodobljeno
04. januar 2021 10.52

Kontroverzni mariborski podjetnik ne miruje. Spisal je namreč še dve doktorski deli z davčnega področja. Na pravni fakulteti v Banjaluki je doktorat na temo harmonizacije in približevanja davčne zakonodaje BiH evropski davčni zakonodaji že oddal, zagovor ima januarja. Na mariborski pravni fakulteti je doktorsko disertacijo o diskrecijski pravici davčnega organa na škodo zavezancev in proračuna spisal, oddal pa jo bo v kratkem. »Kdaj bo tu zagovor, težko rečem, saj veste, kako je pri nas, nihče ne bo ravno vesel, da bom jaz postal dvojni doktor, kaj šele trojni,« nam je v smehu dejal Snežič, ki smo ga zmotili ravno, ko je prišel na kratek obisk v domači Maribor.

Da Snežič ne pretirava, ko dvomi o naklonjenosti domačega okolja, drži kot pribito. Tako ostre javne vojne, v kateri se za dosego svojih ciljev zateka k vsem mogočim sredstvom, si s slovensko davkarijo najbrž težko privošči še kak drug podjetnik. Spomnimo se le primera izpred nekaj let, ko je kljub prijavljenim minimalnim dohodkom vozil štiri dragocene športne avtomobile in je davkarija hotela od njega izterjati 370 tisoč evrov davka, pa je njegova babica finančno upravo prehitela s svojo hipoteko na vnukovo premoženje in ga tako rešila pred državo. Peter Jenko s Fursa je tedaj javno priznal, da so prav zaradi Snežičeve hitre babice odkrili sistemske nepravilnosti in leta 2014 spremenili zakonodajo tako, da mu zdaj v podobnem položaju ne bi pomagala niti najhitrejša babica na svetu.

Kdor se rad bojuje, je kdaj tudi tepen, enako velja za Snežiča. Iz ene od bitk z državo je odšel poražen in dobil tri leta vikend zapora, ki mu sam reče kar burleska. Kadar ne piše doktoratov, Snežič v Banjaluki Slovencem odpira podjetja in svetuje glede davčne optimizacije. Strank mu menda ne zmanjka.