Kje je danes Majda Širca?

Nekdanja poslanka in ministrica za kulturo je zaposlena na RTV Slovenija.

Objavljeno
24. februar 2017 15.30
Tina Kristan
Tina Kristan
Ministrski mandat je začela leta 2008. Končala ga je predčasno, saj se je slaba tri leta kasneje stranka Zares odločila za odhod iz koalicije. To se je zgodilo po zavrnitvi treh zakonov na superreferendumu. Krivdo za poraz so pripisali šibki kredibilnosti vlade, zato so pričakovali njeno rekonstrukcijo. Te ni bilo.

Članica Zaresa je bila vse od njenega začetka. Pravzaprav je bila ena od šestih poslancev, ki so leta 2007 zapustili LDS in oblikovali društvo, iz katerega je pozneje nastala stranka. Pred tem je barve LDS uspešno zastopala na dvojih parlamentarnih volitvah, v času predzadnje vlade Janeza Drnovška pa je bila državna sekretarka prav na ministrstvu za kulturo. Ko je to vodil Jožef Školč.

In kaj počne danes? Od leta 2012 je nekdanja novinarka, ki je po izobrazbi umetnostna zgodovinarka, zaposlena v dokumentarnem programu RTV Slovenija. Lani je dokončala dva filma o zgodovini ženskega gibanja z naslovom Ženska, pred tem pa zgodbo o Alfredu Nobelu, Celjanki Sofie Hess in prvi ženski dobitnici Nobelove nagrade za mir Berthi von Suttner. Marca bomo na festivalu dokumentarnega filma v Cankarjevem domu videli dva filma Sedem, ki po njenih besedah prek dvoumnosti in različnih asociacij razvijata štirinajst zgodb o grehih in vrlinah.

So imeli njeni nasledniki na ministrstvu za kulturo več grehov ali vrlin? »Ključno dejstvo pri opredeljevanju do dela na ministrstvu v zadnji petletki je spuščanje krvi proračunu za kulturo«, ki se je od časov, ko je bila ministrica, pravi, skrčil za več kot 50 milijonov. Nekoč so, nadaljuje, kulturniki pisali peticije in množili argumente, danes se najbrž bojijo bumerangov. Mogoče status quo celo vsem ustreza. Tako od ministrstva ne pričakuje nobenih potrebnih in pogumnih sprememb. Jo tudi zato morda mika vrnitev v politiko? »Vsi smo vedno tako ali drugače vpeti v družbeno dogajanje. Politika je zelo zahtevna in odgovorna umetnost. Jaz sem se vrnila k prvi, primarni in bom pri njej tudi ostala.«