Kontrolna točka

Sum javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v tedniku Demokracija

Objavljeno
06. junij 2015 16.10
Posodobljeno
07. junij 2015 21.00
Matija Grah, Ozadja
Matija Grah, Ozadja
Kaj: sum javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti (297. člen kazenskega zakonika)

Kje: v tedniku Demokracija

Kdaj: 5. marca 2015

Kdo: Pavel Ferluga, kolumnist


Pavel Ferluga, vidni član SDS, je 5. marca letos v tedniku Demokracija (prav tako SDS) objavil kolumno Antisemitizem kot dogma. Njena vsebina po oceni Sveta za odziv na sovražni govor ustreza definiciji sovražnega govora, ker da javno širi, spodbuja in opravičuje sovraštvo, ki temelji na nestrpnosti do manjšinske verske skupnosti, konkretno do muslimanov. Še več, svet je menil, da so podani tudi elementi za kazenski pregon avtorja zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu kazenskega zakonika.

Ferluga je med drugim pisal o neznosnem stanju v Evropski uniji, ki da je posledica »kapilarnega priseljevanja islamističnih skrajnežev v vse države skupnosti«. Po njegovem bo težko »izkoreniniti to zločinsko organizacijo, če ne bo EU drastično posegla s fizičnim uničenjem in prepovedjo izvajanja islamskega načina življenja«. Islam je označil za »zločinsko religijo«, za nadaljnjo ohranitev »krščanske civilizacije« v Evropi pa je po njegovem možna ena sama pot: »Spraviti vse muslimane na ladje in jih poslati domov!«

Policija je na podlagi prijave opravila poizvedovanje, z ugotovitvami pa seznanila ljubljansko okrožno državno tožilstvo. Okrožna državna tožilka Alenka Jesenko je ovadbo 23. aprila zavrgla, ker »naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje«. Natančneje, iz spornega članka po tožilkinem mnenju »ne izhaja, da bi lahko ogrozil ali motil javni red in mir do take mere, da bi to predstavljalo konkretno ogrožanje oziroma neposredno nevarnost posegov v telesno in duševno celovitost posameznikov«. Upoštevati da je treba tudi pravico do svobode izražanja.

Nataša Pirc Musar, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor, je nad odločitvijo tožilstva razočarana. Sprašuje se, ali bi »morala res teči kri, da bi tožilstvo odreagiralo na sovražni govor«.

Kakorkoli. Predlog, da bi Jude natovorili na ladje in jih poslali na Madagaskar, je bil prva različica nacistične »dokončne rešitve« judovskega vprašanja.