Kontrolna točka

Pogodba med družbama Gen energija in Gen I

Objavljeno
08. januar 2012 13.13
Posodobljeno
09. januar 2012 05.00
Luka Jakše, Ozadja
Luka Jakše, Ozadja
Kaj: pogodba med družbama Gen energija in Gen I

Kje: urad za varstvo konkurence (UVK)

Kdaj: 16. novembra 2009 Leta 2006 so desetletno pogodbo o trženju dveh tretjin slovenskega dela elektrike iz krške nuklearke podpisali Martin Novšak, direktor Gen energije, ter Robert Golob in Igor Koprivnikar, prvi kot predsednik in drugi kot član uprave Gen I. Pri tem je bodlo v oči dejstvo, da sta (bili) podjetji lastniško in kadrovsko povezani. Gen I je namreč v polovični lasti državne Gen energije, lastnik druge polovice pa je Istrabenz Gorenje, ki je od lani v stoodstotni lasti Petrola. Za nameček Novšak opravlja še funkcijo namestnika predsednika uprave Gen I. Pogodba ima tudi politično ozadje. S to poroko je gospodarski minister v Janševi vladi Andrej Vizjak, ki ga uvrščajo v posavski energetski lobi, pomagal ustanoviti drugi energetski steber, poleg Holdinga slovenskih elektrarn.

UVK je novembra 2009 uvedel postopek, »ker naj bi se podjetji sporazumeli glede določanja cen električne energije za odjemalce oziroma glede določanja kupcev na trgu prodaje električne energije«. Gen energija naj bi družbi Gen I omogočala tudi prevladujoč položaj na trgu prodaje elektrike poslovnim odjemalcem.

Septembra 2010 smo v Ozadjih predstavili strokovni izračun, ki je po najbolj konservativnih predpostavkah pokazal, da bo imela državna Gen energija zaradi tega v desetih letih 30 milijonov evrov primanjkljaja. Ob bolj optimističnih predpostavkah bi znesek hitro naraščal. Prejšnji direktor UVK Jani Soršak nam je takrat zatrdil, da so z vsemi stranmi dosegli dogovor in da bo sklep izdan do konca meseca. Odločeno naj bi bilo, da mora najmanj polovica dogovorjene količine električne energije, ki jo trži Gen I, na trg. UVK pa bo preprečil letne pogodbe med sodelujočimi, tako da bo dovolil največ trimesečne pogodbe, in z aktivnim nadzorom na borzi elektrike. Iz te moke ni bilo kruha. Zato smo julija lani vršilca dolžnosti direktorja UVK Damijana Matičiča vprašali, zakaj postopek še ni končan. Dobili smo odgovor: »Ker smo kadrovsko in finančno podhranjeni.«

Postopek niti danes ni končan, zato Gen I še vedno trži večino elektrike iz nuklearke. Po naših informacijah se je zataknilo med Gen energijo in UVK, ker urad želi, da bi polovico elektrike prodajali na borzi Southpool, kjer potekajo samo dnevne avkcije, medtem ko bi jo v Gen energiji radi prodajali na letnih avkcijah. Te jim koristijo zato, ker omogočajo stabilnejše poslovanje, dnevne avkcije pa gredo bolj na roko trgovcem, ki menda prav tako pritiskajo na regulatorja trga.