Lastnik v Sloveniji, milijoni vlagateljev kdo ve kje

Lastništvo malteškega podjetja vodi v Črnuče – dobičke izplačujejo v digitalni valuti S-Coin, ki ne kotira na trgu.

Objavljeno
10. november 2017 20.20
Jan Bratanič, Anuška Delić
Jan Bratanič, Anuška Delić

Malteško podjetje Coinspace, zaradi katerega naj bi ostali brez milijonov tisoči Turkov in ki so mu, v upanju na visoke donose, zaupali svoj denar tudi Slovenci, ima slovenskega lastnika. Podjetje Kovinostar, ki se je še pred letom in pol ukvarjalo s proizvodnjo kovinskih izdelkov.

Brskanje po spletu odkrije pisano paleto možnosti za zaslužek, med katerimi se v zadnjem času vse pogosteje pojavlja virtualno premoženje, bodisi v obliki digitalnih kovancev ali pa poslovnih priložnosti. Vsote, ki se vrtijo v tem svetu, so že davno prerasle okvire niše, saj je tržna kapitalizacija vseh izdanih kovancev višja od 200 milijard dolarjev (okoli 173 milijard evrov).

Ob omembi kriptovalute bitcoin ali pa ekosistema ether zastrižejo z ušesi tudi babice, dedki in drugi nepoučeni vlagatelji. Ob žvenketu pravega denarja, ki ga množice vlagajo v virtualni svet, pa je vanj vstopilo nemalo »poslovnežev« z nečistimi nameni.

V piramidnih shemah je samo v zadnjih dveh letih poniknilo na desetine milijonov evrov. Med najslavnejšimi primeri je digitalna valuta onecoin, ki se je izkazala za Ponzijevo shemo, v kateri je poniknilo več kot 50 milijonov dolarjev. Italijanski regulator je lastnikom, ki so se dolgo časa skrivali za več podjetji v Italiji, letos poleti izrekel 2,6 milijona evrov težko kazen. A to je zgolj slaba tolažba za tiste, ki so se ujeli v past, nastavljeno z učinkovitim oglaševanjem na družbenem omrežju facebook.

Za dostop do vseh prispevkov kliknite na spodnjo ilustracijo:

 

Nekaj podobnega bi se lahko dogajalo tudi z malteškim podjetjem Coinspace, katerega lastništvo vodi v naše kraje, natančneje v ljubljanske Črnuče. Po podatkih, ki smo jih na Delu pridobili v okviru projekta Rajski dokumenti, stoji za dobri dve leti starim podjetjem Coinspace slovensko podjetje Kovinostar, katerega direktorica je Mojca Plut. Po nekaterih informacijah pa igra vlogo v projektu tudi Jernej Pleško, maneken in menda eden od protagonistov v slovenski podružnici sicer ameriške velneške piramidne sheme LiveSmart 360, preko katere so člani kupovali in preprodajali zdravilne čokolade proti raku.

Je Coinspace piramidna shema?

Odgovor na to vprašanje ni tako preprost, vsekakor pa lahko zapišemo, da izkazuje kar nekaj znakov piramidne sheme.

Prvi znak, da nekaj ni povsem v redu, je bila objava malteškega regulatorja (MFSA), ki je uporabnike opozoril, da Coinspace nima ustreznih dovoljenj za opravljanje kakršnih koli investicijskih storitev in poslov.

Podobno opozorilo in 90-dnevno prepoved trženja produktov Coinspacea je izdal tudi italijanski regulator (Consob). Omenjena poročila so povzeli tudi na spletnih straneh Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), kjer pa so sicer pojasnili, da področje še ni pravno urejeno. »Dokler tega ni, pozivamo vlagatelje, naj bodo pri morebitnem kupovanju, hrambi in vlaganju v kriptovalute previdni, saj deležniki shem virtualnih valut, ki v Sloveniji omogočajo nakup, hranjenje in trgovanje z virtualnimi valutami, niso sistemsko regulirani in nadzorovani.«

V Kovinostarju ne vidijo nič posebnega v tovrstnih sporočilih: »Regulatorji niso izdali negativnega mnenja, temveč zgolj opozorilo uporabnikom pred finančnimi vlaganji v tehnologijo, ki se nanaša na neregulirano področje tehnologije blockchain in vseh njenih derivatov. S podobnimi izzivi se srečujejo vse družbe, ki poslujejo v tej panogi.«

Drugi znak, da je Coinspace potencialna prevara, so visoki obljubljeni donosi. Vlagatelji, ki se odločijo za investicijske pakete od 300 do 12.000 evrov, naj bi s svojim denarjem kupovali računalniško moč v centrih za rudarjenje digitalnih valut. In ponudba niti ne zveni tako neverjetno, saj so vrednosti glavnih kriptovalut letos zrasle precej krepkeje od 50 odstotkov, toda zgodba postane tu šele zanimiva. Dobički se namreč namesto v denarju izplačujejo v digitalni valuti S-Coin, ki pa trenutno ne kotira na trgu, kar v bistvu pomeni, da nima vrednosti in jo je zato skoraj nemogoče prodati. Podjetje naj bi jih sicer bilo pripravljeno kupovati po 0,50 evra za kovanec, a po informacijah naših virov tega ne počne.

Čeprav v Coinspaceu vsake toliko obljubijo, da bodo opravili ICO (prva javna ponudba kovancev), so ta datum doslej že nekajkrat prestavili. Tudi mi smo jih povprašali o tem, a odgovora nismo prejeli.

Tretji znak je, da Coinspace po besedah naših virov donosov niti ne izplačuje, čemur pritrjujejo tudi nekateri komentatorji pod spletnimi videi na platformi youtube, ki govorijo o poslovnem modelu tega podjetja. V Turčiji naj bi šli medtem še korak dlje, vlagateljem pobrali 100 milijonov evrov in zaprli tamkajšnjo pisarno. Tisoči naj bi se že pripravljali na tožbo. Zaprli naj bi med drugimi tudi pisarne v Nemčiji, Avstraliji in ZDA.Rast, dobički in dolgovi

V Kovinostarju se očitno želijo distancirati od malteškega Coinspacea, čeprav so njegovi 100-odstotni lastniki, Mojca Plut pa je direktorica podjetja na Malti. Na naše vprašanje o povezavi med Kovinostarjem in Coinspaceom so namreč odgovorili, da so povezana tuja podjetja izključno prodajni kanali za njihove produkte. »Poslujejo neodvisno od našega podjetja, ki skrbi za razvoj in na trgu ne nastopa direktno.« V letnem poročilu so celo zapisali, da Kovinostar s kapitalom ni neposredno udeležen v nobeni drugi družbi.

Kovinostar naj bi se sicer ukvarjal z razvojem čipov ASIC, ki jih prodajajo oziroma dajejo v najem prek računalniškega oblaka. »Naša vizija je povezati ponudnike storitev, trgovce in stranke ter jih pripeljati do varnejših in lažjih, hkrati pa tehnološko naprednih ter varnih transakcij na trgu,« so zapisali.

Podjetje, ki se je še pred dobrim letom uradno ukvarjalo s proizvodnjo kovinskih izdelkov, kuje danes visoke prihodke z visokotehnološkimi proizvodi. Samo lani so ustvarili 3,45 milijona evrov prihodkov, kar je 30-krat več kot leta 2015. Čisti dobiček je zrasel z dobrih petih tisočakov na več kot 410.000 evrov.

Sočasno pa močno raste tudi zadolženost Kovinostarja, ki ima kar 3,8 milijona finančnih dolgov. »Imamo kar nekaj konkurence,« so odgovorili na naše vprašanje o tem in dodali, da so »za uspeh na trgu potrebne investicije«.