Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna.

Objavljeno
12. maj 2017 14.37
Posodobljeno
15. maj 2017 14.00
Ozadja
Ozadja

Konec podkupovanja

Prejšnji teden so se izkazali celjski kriminalisti. V okviru več mesecev trajajoče preiskave so razkrili, da so zaposleni v enem od celjskih podjetij, kjer opravljajo tehnične preglede, jemali podkupnine. V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da so nekateri zaposleni v postopkih tehničnega pregleda potrjevali tehnično brezhibnost vseh vrst vozil, tudi takih s hudimi tehničnimi pomanjkljivostmi, celo vozil, ki jih lastniki sploh niso pripeljali na pregled. Pregledniki naj bi od strank prejemali plačilo v različnih zneskih v zameno za potrditev tehnične brezhibnosti vozil.

Kot so sporočili s celjske policijske uprave, so kriminalisti med preiskavo med drugim uporabljali prikrite preiskovalne ukrepe. Po končani preiskavi bo policija zoper vse osumljence podala kazenske ovadbe. Naj spomnimo, da so podoben primer podkupovanja pri tehničnih pregledih sicer kriminalisti pred časom obravnavali tudi v Mostah v Ljubljani, zaradi prejemanja podkupnin je bilo obtoženih 15 ljudi.


Foto Leon Vidic/Delo

Vojaki obležali

Zaradi agresivnega ravnanja Ruske federacije v njeni širši regiji se je zganila tudi zveza Nato, ki že namešča štiri bataljone na Baltiku. Naši državi pa se je pri tem zataknilo. Natovi vojaški mašineriji naj bi namreč prispevali četo 50 vojakov. Toda vod bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo tik pred napotitvijo ne izpolnjuje zahtevanih operativnih zmogljivosti. Preveč pripadnikov je na bolniškem dopustu. Kot je poročal Večer, jih na bolniško posteljo ni prikoval kakšen virus ali strah, ampak dejstvo, da na obrambnem ministrstvu še vedno niso jasno določili, kakšna plača jih čaka med služenjem domovini in zvezi Natu na Baltiku.

Navadni vojak sicer na misiji na Kosovu z vsemi dodatki zasluži okoli 3000 evrov neto na mesec. Koliko bo zaslužil v Latviji, kjer bo odvračal ruske grožnje, bo morda jasno po tem, ko bodo v vrhu obrambnega ministrstva znali povedati, ali gre za mednarodno vojaško operacijo ali za usposabljanje. Kajti od tega bo dejansko odvisno plačilo, ki bi ga udeleženci dobili na misiji. Takrat bolezen vojakov verjetno ne bo tako močno načenjala. Ali pač?


Foto Roman Šipić/Delo