Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna.

Objavljeno
17. september 2017 22.53
Upokojena ravnateljica Angelca Likovič. V Grosuplju 5.11.2015[šolstvo,upokojenci,znane osebe]
Ozadja
Ozadja
Odločno nad Azerbajdžan

Poslanci evropskega parlamenta
, ki mu predseduje Antonio Tajani, so minuli teden – presenetljivo – podprli dopolnilo k poročilu o korupciji, v katerem so zahtevali evroparlamentarno preiskavo o podkupovanju evropskih politikov. Zapisali so, da je nedavna objava odkritij o »azerbajdžanski pralnici denarja« razkrila poskuse Azerbajdžana in drugih avtokratsko vodenih držav, da protizakonito vplivajo na odločevalce. Zavzeli so se za celostno preiskavo, s čimer se je strinjalo 349 evroposlancev, 290 jih je bilo proti, 42 pa jih ni glasovalo.

Naj spomnimo, da so se v »azerbajdžansko pralnico denarja«, ki so jo razkrili novinarji (tudi Dela), med drugim ujeli evropski politiki: dva nekdanja evroposlanca, ki sta skupaj prejela več kot dva milijona evrov, in Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je 25 tisoč evrov prejel za prevod slovenske knjige v ruščino.

Pokončnost večine evroposlancev si zasluži priznanje, ni pa jasno, ali se s tem strinjajo slovenski predstavniki Ivo Vajgl, Patricija Šulin, Milan Zver, Romana Tomc, Lojze Peterle in Franc Bogovič, ki so glasovali proti dopolnilu.

Borka za lastne interese

Angelca Likovič
– predsedniška kandidatka, komentatorka družbenopolitičnih, biološkopsiholoških in še kakšnih procesov ter nekdanja učiteljica mladega Ivana Janeza – se je v svojem volilnem programu med drugim zavzela proti davku na nepremičnine.

Odločno, kakor zna le ona, je obljubila, da ne bo dovolila »krivičnega nepremičninskega davka, ki bi obdavčil trdo delo in prihranke, ki so jih mnogi Slovenke in Slovenci celo življenje vlagali v svoje nepremičnine«.

Ta njen klic pa je padel na plodna tla pri tedniku Mladina, ki je v petek objavil, da ima Likovičeva v lasti štiri hiše. Ena naj bi stala v Grosupljem, druga na Belčjem Vrhu nad Grosupljem, tretja in četrta pa sta vili v Savudriji. V eni izmed teh so trije apartmaji, ki jih Likovičeva oddaja v najem.

Tednik je predsedniški kandidatki poslal vprašanja o njenem premoženju in nepremičninah, a nanje ni odgovorila. Je pa čez »lažnivo Mladino«, kot so zapisali, bentila na tviterju, kjer je objavila, da je to, kar pričakujejo od nje, »kot bi lopov od človeka, ki ga je okradel, zahteval pojasnilo izvora premoženja«. »NE!« je bila odločna, kakor zna le ona.