Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna.

Objavljeno
19. maj 2017 13.27
Posodobljeno
22. maj 2017 14.00
Gino Berti, TCH Cogeme, med novinarsko konferenco podjetja Cimos, v Kopru, 18. maja 2017. [Gino Berti,TCH Cogeme,Cimos,avtomobilska industrija,industrija,DUTB]
Ozadja
Ozadja

Cimos je rešen

Gino Berti. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Zgodba o prodaji Cimosa je po kalvariji zadnjih let naposled pripeljana do konca. Upajmo, da bo Cimos res uspešna zgodba, kot je v pogovoru za Sobotno prilogo dejal predsednik upravnega odbora DUTB Miha Juhart. Po njegovem je zdaj dobil trdno lastniško strukturo, vzdržne pogoje za finančno poslovanje in dolgoročno stabilnost. Sedež nove skupne družbe TCH-Cimos bo v Kopru in spodbudno je, da bo tam tudi skupni razvojni oddelek podjetja. Olajšanje in naklonjenost temu dolgo pričakovanemu prevzemu so izrazili vsi, tudi predstavniki zaposlenih in sindikatov. Prav tako so bile spodbudne besede novega predsednika uprave.

Gino Berti namreč pravi, da gre za strateški prevzem družbe, ki naj bi že v bližnji prihodnosti postala vodilna za proizvodnjo turbopolnilnikov na svetu. O tem priča obljubljeni denar: še ta mesec bo Cimos dobil svežih 35 milijonov evrov za dokapitalizacijo, predvsem za razvoj in posodobitev tehnologije. V treh letih pa še več kot 50 milijonov evrov za razvoj. Tako je vendarle končano dolgo prestrukturiranje koprskega podjetja.

Zidanšek odidi

                                                            Marko Zidanšek. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

V SLS, nekoč veliki in močni stranki, zdaj pa na obrobju političnega prostora, je spet vroče. Tokrat je za dvig temperature poskrbel dr. Ludvik Toplak, nekdanji rektor mariborske univerze. Pred nedavnim je namreč somišljenikom poslal poziv za sklic izrednega kongresa, na katerem bi volili novega predsednika, medtem pa je sedanjega - Marka Zidanška pozval k odstopu, ker da slabo vodi stranko. Toplak spomni, da je Zidanšek poleg vsega še vedno v preiskavi zaradi kaznivega dejanja gospodarskega kriminala, to pa je breme, s katerim se stranka ne bi smela podati na volitve. Sicer pa, tako Toplak, je SLS v nevarnosti, da bo po naslednjih volitvah za vedno odšla s političnega prizorišča.

A Toplak ni edini, ki problematizira Zidanškovo vodenje stranke. Že pred časom so na to opozarjali nekateri člani strokovnega sveta predsednika, ki so Zidanšku očitali, da ne sprejema njihovih pobud, temveč s svojimi stališči drvi v ceneni populizem. Takšne mučne razmere je treba odpraviti, je prepričan Toplak, ki meni, da bi se z Zidanškovim odhodom za SLS ponovno odprla možnost razvoja.