Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi preteklega tedna

Objavljeno
28. maj 2017 13.03
Posodobljeno
29. maj 2017 14.00
Ljubljana 02.02.2010 - Darko Knez - Konzum.foto:Blaž Samec/DELO
Ozadja
Ozadja

dobrodelNi Slovenci

Hvala, Slovenija, so besede 895 šolarjev iz revnega kraja Nynagungu v Burundiju, ki so po več letih znova lahko začeli obiskovati šolo, potem ko je bila ta zgrajena in opremljena s pomočjo slovenskega Karitasa in ministrstva za zunanje zadeve.

Pred petimi leti je vihar močno poškodoval šolsko poslopje. Brez strehe je ostalo 12 učilnic, zidanih iz blata. Staršem šolarjev je uspelo začasno pokriti štiri, več denarja ni bilo. Mnogi šoloobvezni otroci iz tega kraja zato niso mogli več hoditi k pouku. Starši in ravnateljica so prek slovenske misijonarke sestre Bogdane Kavčič prosili za pomoč Slovenijo.

V okviru projekta Zagotovitev trajnostnih kapacitet za osnovnošolsko izobraževanje otrok iz kraja Nyangungu v Burundiju je zunanje ministrstvo od leta 2015 zbralo 110 tisočakov, Karitas pa v akciji Za srce Afrike skoraj 36.500 evrov. In šola stoji. Zgradili so 12 učilnic, zbornico in zunanje sanitarije, kupili so tudi dve 10.000-litrski cisterni. V šoli poučuje 17 učiteljev in ravnateljica.

Iznajdljivi Dobavitelj

V Delu smo razkrili, da je Darko Knez, nekdanji izvršni podpredsednik Agrokorja, prek podjetij Labud in Badel, v katerih je direktor, prokurist in solastnik, tudi pomemben dobavitelj Mercatorja. Toda teh povezav menda ni omenil v izjavi, v kateri so morali nadzorniki razkriti svoje odnose z družbo. Verjetno je bil to tudi glavni razlog, da prejšnji teden ni prišel na sejo nadzornega sveta, kjer je bilo med drugim pričakovati razpravo o njegovem poslovnem sodelovanju z najboljšim sosedom.

Po neuradnih informacijah pa je Knez dal vedeti, da se s funkcije nadzornika umika. In tako je edino prav. Njegovo ravnanje se namreč zdi sporno zaradi morebitnega navzkrižja interesov. Ekonomist Bogomir Kovač je v zvezi s tem za Delo pred časom dejal, da bi bilo bolje, da teh križanj interesov ne bi bilo: »V nadzornih svetih ne bi smel sedeti komplot različnih menedžerjev, ker tako nastajajo mreže, ki ne delujejo najbolj transparentno.«

Novi prvi mož Agrokorja Ante Ramljak je že napovedal, da bodo preverili, ali so pogodbe z dobavitelji sklenjene pod tržnimi pogoji.