Top in Flop tedna

Vrhunci in porazi pretekega tedna.

Objavljeno
09. junij 2017 17.20
Antonio Tajani, predsednik evropskega parlamenta, v Ljubljani, 3. marca 2017. [Antonio Tajani,hiša evropske unije,politika,politiki,unija,Evropska unija]
Ozadja
Ozadja

Novinarski nadzor

Prejšnji teden je 48 novinarjev, ki so zastopali barve vseh 28 držav članic Evropske unije, objavilo spletni iskalnik, ki državljanom EU omogoča, da prek njega poiščejo svoje evroposlance in preverijo, ali imajo lokalno pisarno. Pretežno za pisarniške stroške tem namreč evropski parlament vsak mesec plača 4342 evrov kot dodatek za splošno porabo, s katerim naj bi poravnali stroške najema in upravljanja pisarne, pisarniških potrebščin, naročnin internetnih in telefonskih ponudnikov, čiščenje in podobno.

Novinarji, zbrani v projektu Evroposlanci, so evroposlanske lokalne pisarne preiskovali v vseh državah EU in pri tem ugotovili, da teh kar tretjina evroposlancev sploh nima ali pa jih je bilo nemogoče izslediti. Niti evropski parlament sam ne ve, ali in kje imajo evroposlanci svoje lokalne pisarne. Toda kljub temu, da jim vsako leto za te namene izplača 39 milijonov evrov, parlament te porabe ne nadzira. Pravijo, da bi bil nadzor predrag. In tako so ga namesto evropskega parlamenta izvedli novinarji. Tako rekoč zastonj.

Politika nad zakonom

Diplomatka prvega ranga Anja Fabiani se je vpisala v anale slovenske politike kot predsednica stranke z najkrajšim mandatom. Na čelo LDS, ki – saj ni res, pa je – še vedno obstaja, je bila izvoljena 22. aprila. Tri dni pozneje jo je ministrstvo za zunanje zadeve, kjer je zaposlena, po poročanju Dnevnika obvestilo, da predsedovanje politični stranki ni v skladu z zakonom, ki diplomatom prepoveduje politično delovanje. Ministrstvo ji je dalo čas, da zadeve (pre)uredi, sicer bodo začeli z odpovedjo delovnega razmerja.

Fabianijeva je tako pred dnevi odstopila kot predsednica LDS, češ da je v nasprotju interesov, a ne zaradi predsedovanja politični stranki, temveč zato, ker je članica Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). To je maja postalo evropska politična stranka, statut LDS pa članom preprečuje, da bi bili hkrati člani druge politične stranke.

Uredništvo Flopa tedna čestita Fabianijevi in jo toplo pozdravlja. Strinjamo se, da je spoštovanje statutov političnih strank pomembnejše od zakonitega delovanja diplomatov prvega ranga.