Kako najugodneje do letališča?

Prevoz do »našega« letala: Upoštevati je treba ceno, čas in udobje

Objavljeno
06. april 2019 13.00
Posodobljeno
06. april 2019 13.00
Slovenci letijo vse pogosteje in njihovo izhodišče že dolgo ni več le Brnik. FOTO: Shutterstock
Nekoč je bilo potovanje z letalom dosegljivo le premožnejšim potnikom, zdaj potujemo po svetu tako rekoč vsi. Zaradi pojava nizkocenovnih letalskih prevoznikov in nizkocenovnih počitnic v eksotičnih krajih je mnogo več potnikov, zato se je povečal tudi promet proti letališčem. V bližini Slovenije jih je precej, možnosti za prevoz pa so različne.

Slovenski počitnikarji so nekoč množično romali proti slovenski in hrvaški obali, le redki so se z letalom odpravili kam dlje. Za povprečen delavski žep so bila potovanja v Južno Ameriko, Afriko in Azijo preprosto predraga, toda v zadnjih dvajsetih letih se je spremenilo marsikaj.

image
Kateri prevoz do letališča je najbolj ugoden? FOTO: Shutterstock


Pojavile so se nizkocenovne letalske družbe, prav tako je veliko nizkocenovnih ponudnikov počitnic v Egiptu, Tuniziji, Maroku, Turčiji ali na Tajskem, precej Slovencev obišče tudi večje evropske prestolnice – London, Barcelono, Amsterdam, Lizbono, Pariz, Berlin … Če so bila letalska potovanja nekoč domena višjega sloja, si jih zaradi nizkocenovnih ponudnikov (na račun slabo plačanih letaliških in počitniških delavcev) zdaj lahko privoščijo tudi predstavniki srednjega in celo nižjega sloja.
Vendar nizkocenovnih letov iz Slovenije ni veliko, na letališčih v sosednjih državah pa imajo boljšo (in cenejšo) ponudbo tudi drugi letalski prevozniki, zato se ogromno slovenskih počitnikarjev na pot opravi z letalom iz Benetk, Trevisa, Milana, Dunaja, Zagreba, Münchna … Tako ni podvig zgolj letalsko potovanje, ampak tudi prevoz iz Slovenije do tujega letališča. Resda je razdalja med Ljubljano in Milanom mnogo krajša kot potem letalska pot od Milana do New Yorka, a vendar zahteva nekaj denarja in časa tudi prevoz do letališča.


Ne pozabite na Brnik


Ne gre sicer za pogost pojav, toda potnik lahko marsikdaj privarčuje, če za svojo destinacijo vendarle najprej preveri možnost odhoda z brniškega letališča. Dobro ponudbo iz Brnika ima namreč Turkish Airlines, nato pa se iz Istanbula odpira ogromno dobrih povezav v Azijo, Afriko in na Bližnji vzhod.

image
Kako zanimivo letalsko povezavo lahko najdete tudi na letališču na Brniku. FOTO: Delo


Za primer lahko vzamemo Ugando, kamor se vse več Slovencev odpravi na ogled goril in šimpanzov, pod drobnogled pa smo vzeli povratni let od 30. oktobra do 8. novembra 2019. Z Brnika je treba odšteti 569 evrov, iz Benetk 551 evrov (podatki za zadnji marčevski dan; s postankom v Istanbulu), vendar je razlika v ceni tako majhna, da se slovenskemu potniku bolj splača plačati vozovnico z Brnika.

image
Okvirni stroški prevoza iz Ljubljane do letališč.


Po podatkih spletne strani Izlet na dlani si slovenski potniki rezervirajo letalske vozovnice v povprečju 74 dni pred potovanjem, nato pa si po podatkih GoOptija uredijo ustrezen prevoz do letališča šele 24 dni pred odhodom.


Kljub temu so takšne možnosti redke. Precej pogosteje se zgodi, da je letalska vozovnica iz Benetk, Milana ali Münchna cenejša tudi za več sto evrov, zato je treba po­iskati ustrezen prevoz do letališča. Možnosti je več; če gre za krajši termin, se lahko do letališča zapeljete z avtomobilom, toda za daljše počitnice je strošek parkirnine na letališčih precej visok, zato so ugodnejši prevozi z vlakom in avtobusom, največ ljudi pa se od doma odpravi s ponudniki kombi prevozov.

image
Cene prevozov GoOpti so najugodnejše od 60 do 200 dni pred datumom odhoda. FOTO: Blaž Samec


Čim prej rezervirati prevoz


V Sloveniji je najbolj razširjen ponudnik GoOpti, saj je pod svoje okrilje (pre)vzel še več drugih prevoznikov. Poleg brniškega letališča največ potnikov prepeljejo do Trevisa, nato sledijo letališča Marco Polo (Benetke), Malpensa (Milano), Trst, Bergamo in Zagreb. Po podatkih spletne strani Izlet na dlani si slovenski potniki rezervirajo letalske vozovnice v povprečju 74 dni pred potovanjem, nato pa si po podatkih GoOptija uredijo ustrezen prevoz do letališča šele 24 dni pred odhodom.

Prav zato se uporabniške izkušnje razlikujejo. Nekateri so veseli zaradi cenovno ugodnega prevoza, spet drugi pravijo, da so zanj odšteli celo več kot za nizkocenovno letalsko vozovnico do ene od evropskih prestolnic. GoOpti sicer ponuja tudi zasebne prevoze, a je cena seveda bistveno višja; lahko kar za nekaj sto evrov.

image
Eno najbolj zanimivih letališč za slovenske potnike je v italijanskem Trevisu. Go Opti tja opravi največ prevozov. FOTO: Shutterstock


Razlika je odvisna tudi od vaše časovne prilagodljivosti – če ste pripravljeni na letališču čakati več ur, vas bo prevoz stal precej manj, kakor če določite točno uro prihoda ali odhoda.

»Cene prevozov GoOpti so najugodnejše od 60 do 200 dni pred datumom odhoda. Zato potnikom vedno svetujemo, da si rezervirajo prevoz na letališče takoj, ko kupijo letalsko vozovnico. Tako si zagotovijo najnižjo ceno in brezskrben začetek potovanja,« so sporočili iz podjetja. »Cene se oblikujejo v skladu z verjetnostjo, da bodo prostorske zmogljivosti vozila zapolnjene. Večja ko je verjetnost, da bodo sedeži zasedeni, nižja je cena prevoza. Na večjo verjetnost pa vplivajo zgoden nakup, večja časovna prilagodljivost potnikov glede odhoda, večje število potnikov v vozilu in tudi večja pripravljenost franšiznega prevoznega podjetja na tveganje, marketinške akcije in počitniško sezono.«

image
Ugodno letalsko povezavo lahko najdete tudi na brniškem letališču. FOTO: Blaž Kondža


Kaj pa vlak ali avtobus?


Najcenejši je prevoz z vlakom in avtobusom, toda pri tovrstnem javnem prevozu je največji problem časovna prilagodljivost, saj lahko prispete v Benetke, Milano ali München tudi več kot pet ur pred poletom, saj poznejšega odhoda z avtobusom ali vlakom ni. Še dodatna ovira je, da je treba nato poiskati taksi prevoz z avtobusnega ali železniškega terminala do letališča, saj vse linije ne peljejo mimo njega. Kljub temu imata avtobusni in železniški prevoz pomembno prednost – potniki se lahko udobno namestijo in brezskrbno počivajo, kar še posebno prija pri povratku in po dolgotrajnih letalskih povezavah.

image
FOTO: Tomi Lombar


Marsikaj je odvisno tudi od števila potnikov. Če vas gre na pot več, pride v poštev tudi prevoz z avtomobilom, saj se z vsakim dodatnim potnikom zmanjšajo stroški goriva, cestnine in parkirnine. Pri parkirnini je koristno pregledati spletno ponudbo. Denimo za parkirišče na beneškem letališču lahko z vnaprejšnjo rezervacijo prihranite več deset evrov, precej ugodni pa so lahko tudi neformalni ponudniki na prevoz.org.

Kako torej najugodneje do letališča, ni enoznačnega odgovora, najkoristnejši nasvet pa je: pravočasno preverite različne možnosti in med njimi izberite glede na svoje potrebe.

  • Nizkocenovni letalski prevozniki so približali potovanja širšim množicam.
  • V Sloveniji je najbolj razširjen ponudnik prevozov do letališč GoOpti.
  • Večinoma je najcenejši prevoz z vlakom in avtobusom.