Deloindom: Čas za analizo vrtnih tal

Če niste med tistimi, ki so zadnje tedne izkoristili za globoko prekopavanje gredic, gnojenje s hlevskim gnojem ali celo apnenje zemlje, lahko topel začetek zime izkoristite za analizo vrtnih tal.

Objavljeno
08. december 2015 14.10
Julijana Bavčar
Julijana Bavčar

Sploh če domnevate, da je zemlja kriva za težave z vrtninami in jih ne nameravate reševati na pamet. Dokler zemlja ni zmrznjena in ni premokra, kot bo gotovo po taljenju snega, lahko lepo odvzamete vzorce tal.

Pred rastno sezono strokovnjaki vrtičkarjem priporočajo predvsem analize pH, torej kislosti tal, rastlinam dostopnega fosforja (P) in kalija (K), da bi bilo mogoče zemljo po potrebi dognojiti ali vplivati na njeno kislost. Pomembna je tudi količina dušika (N) v tleh, vendar ugotavljanje v tem času ni smiselno, saj gre za element, ki se hitro izpira z vrhnjih plasti tal, se sprošča ob razpadu organskih snovi v tleh, torej njegova količina niha. Ker je njegova dostopnost odločilna v času bujne rasti rastlin, je analiza tega hranila smiselna med aprilom in junijem. V laboratorijih analizirajo tudi druge parametre tal, med drugim tudi vsebnost organske snovi, ki vpliva na rodovitnost, vendar je te po ugotovitvah strokovnjakov v vrtni zemlji dovolj, zato je ni smiselno meriti. Zelo pogosto pa ugotavljajo presežke fosforja in kalija, le izjemoma so tla preveč obremenjena z dušikom.

Več o analizi tal si preberite na www.deloindom.si.