Deloindom: Elektrika - znaten prihranek z majhnimi ukrepi

Energetska svetovalka svetuje, kako zmanjšati porabo električne energije v gospodinjstvu.

Objavljeno
19. november 2015 12.33
Carmen Hladnik Prosenc, energetska svetovalka, Ensvet
Carmen Hladnik Prosenc, energetska svetovalka, Ensvet

Strošek za porabljeno električno energijo si lahko zmanjšamo na več načinov: z izbiro najbolj ugodnega dobavitelja, z izbiro pravega tarifnega sistema (eno- ali dvotarifni), z izbiro ustrezne moči glavne varovalke (da je ravno pravšnja oziroma da ni pretirano prevelika) in tako, da zmanjšamo porabo. V tem članku se bomo omejili na zmanjšanje porabe električne energije.

Energijski razred aparatov

Gospodinjski aparati so opremljeni z nalepko o energijskem razredu. Ta nalepka pove, koliko je gospodinjski aparat varčen pri porabi električne energije. Razredi A, A+, A++ ali A+++ so najbolj varčni, razreda E ali celo F najmanj. Ko kupujemo nov aparat, izberimo takega, ki spada v razrede od A do A+++.

Stari gospodinjski aparati so zelo potratni. Včasih je bilo najbolj pomembno, da je aparat čimbolj zanesljivo deloval in da se zlepa ni pokvaril. Raje so izdelovali malo predimenzionirane (oz. močnejše). S porabo energije se niso ukvarjali.

Danes je filozofija pri proizvodnji drugačna: aparati so ravno še dovolj močni, imajo sprejemljivo ceno in so glede porabe energije karseda varčni oziroma do okolja prijazni. Če imamo zelo stare aparate, jih pač uporabljajmo, dokler delujejo, ko pa jih bo treba nadomestiti, izberimo takšne, katerih poraba je čim bolj varčna. Ti so ob nakupu sicer dražji kot bolj potratni, vendar se v vsej njihovi živ­ljenjski dobi investicija izplača.

V gospodinjstvih se največ elektrike porabi tam, kjer se kaj segreva. Drugi sistemi (npr. radio, TV, različna druga elektronika, elek­tromotorčki, ventilatorji, signalne lučke) imajo v primerjavi s porabniki, ki so namenjeni temu, da z električno energijo nekaj ogrevamo, neprimerljivo manjšo moč. Aparati so opremljeni s tablico, na kateri so navedeni električni parametri: za katero napetost in frekvenco električnega toka je aparat namenjen in kolikšna je njegova moč v vatih ali kilovatih (W – watt, ali kW – kilowatt); 1000 vatov je en kilovat.

Koliko električne energije bomo porabili, če bo aparat deloval na maksimumu, lahko izračunamo tako, da njegovo moč v kilovatih pomnožimo s številom ur, ko bo vključen. Primer: likalna postaja ima moč 2600 vatov oz. 2,6 kilovata. Če bomo z njo likali na mak­simalni temperaturi dve uri, bomo porabili 5,2 kilovatne ure (2,6 kW x 2 h = 5,2 kWh).

Več o ukrepih za zmanjšanje porabe električne energije si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.