Deloindom: Gojenje gob doma - senca, zdrav les in potrpljenje

Če na domačem vrtu pridelate solato, korenček, šalotko, zelišča in zgodnji krompir, ki jih kupljene vrtnine ne morejo prekositi – zakaj ne bi poskusili še z gobami?

Objavljeno
17. november 2015 11.17
Julijana Bavčar, Deloindom
Julijana Bavčar, Deloindom

Vendar uspevajo v tistem kotičku, kjer vrtnine ne zrastejo. Potrebujejo senco, posekan zdrav les, vlago, nobene tehnologije, le potrpljenje, pravi dr. Andrej Gregori, ki je z gobami »cepljen« že od osnovnošolskih let, ko je začel eksperimentirati, kdaj se pustijo gojiti.

Zanimanje za okrasne, zdravilne rastline, kemijo, farmacijo, elektrotehniko in biotehnologijo, vsi ti mladostni interesi so se pri njem združili v gobah. Virusi v gobah so bili tema njegove diplomske naloge, zdravilne učinkovine v njih pa tema doktorske naloge iz biotehnologije, okoli njih se vrti večina sogovornikovega raziskovalnega dela in poslovnih izzivov. Tudi za užitne gobe, ki jih lahko gojimo na lesu, obstaja čedalje več znanstvenih dokazov o pozitivnem vplivu na zdravje. Med najbolj raziskane spadajo bukovi ostrigarji in šitake (slovensko užitni nazobčanci), ki jih je najbolj preprosto gojiti. Ljubiteljski gojitelji imajo uspeh tudi s topolovkami in zimskimi panjevkami, pravi Gregori. Takšen način gojenja gob je pri nas marsikje že postal dopolnilna dejavnost na kmetijah.

Več o tem, da goba ni rastlina in kako izbrati pravo lokacijo za gojenje, preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.