Deloindom: Hiša za najlepša leta

Sami živimo v hiši, drugi pa jo vidijo predvsem od zunaj. Nova hiša tako postane del podobe naselja in lahko s svojo pojavnostjo v prostor vnaša nove kakovosti.

Objavljeno
24. september 2014 15.32
Kristina Dešman, Ana Struna Bregar, 
Lenka Kavčič
Kristina Dešman, Ana Struna Bregar, 
Lenka Kavčič

Ljudska modrost, ki je v današnjem času vedno teže uresničljiva, govori o tem, da bi moral človek v svojem življenju postaviti tri hiše: prvo za sovražnika, drugo za prijatelja in šele tretjo zase. V sebi nosi opozorilo, da je gradnja hiše zahteven proces, ki vključuje številne strokovnjake in poglobljen razmislek o tem, kako želimo živeti, koliko prostora potrebujemo, kakšno gradbeno tehnologijo imamo na razpolago in kakšen vtis z gradnjo puščamo v prostoru.

Sredi zelenih travnikov ob vznožju kamniških planin, ki idilično naselje tiščijo k zvoniku vaške cerkve, si je zakonski par želel postaviti hišo, ki bo ravno dovolj velika in hkrati skromna, da bosta v njej živela po svojih pričakovanjih in željah. Otroci so odrasli in stara hiša je postala prevelika. Parcela in lokacija sta navdušili tudi arhitekta, s katerim sta se odločila kreniti na skupno pot. Arhitekt si je v svojem ustvarjalnem načrtovalskem procesu izdelal standardno metodologijo in osnovni pristop, s katerim usmerja in vodi proces nastajanja hiše. Osnovni vred­noti sta spoštovanje - do prostora, naročnika, soljudi - in brezkompromisna odločitev delati dobro. Tako načrtovalski proces postane užitek, skupna pot pa lažja, saj si arhitekt in stranka delita enake vrednote.

Fotografije in kakšen je bil potek ustvarjanja hiše za najlepša leta, si oglejte in preberite na tej povezavi spletne strani www.deloindom.si!