Deloindom: Kamini in kaminske peči - ne pozabimo na dovod svežega zraka

Energetski svetovalec svetuje o varni uporabi kaminov in kaminskih peči.

Objavljeno
08. december 2015 10.21
Matjaž Malovrh
Matjaž Malovrh

Lončene peči, odprti ali zaprti kamini so namenjeni lokalnemu ogrevanju prostorov kot samostojna ogrevala ali v podporo centralnemu sistemu ogrevanja v prehodnih obdobjih kurilne sezone. Pri teh kurilnih napravah je treba posvetiti posebno pozornost njihovi uporabi in vzdrževanju.

Uporabniki večkrat pozabijo, da je za pravilno uporabo in vzdrževanje treba upoštevati navodila proizvajalcev, ko gre za tovarniško izdelane kamnine ali njihove sestavne dele, oziroma pečarjev, ko imamo v prostorih vgrajene obrtniško izdelane lončene peči oziroma kamine. Večina izvajalcev teh naprav ugotavlja, da je 90 odstotkov reklamacij posledica nedoslednega upoštevanja navodil, samo v desetini primerov gre za napake v materialu ali vgradnji. S težavami zaradi nestrokovne vgradnje se najpogosteje spopadajo uporabniki, ki so svoje naprave vgrajevali po navodilih trgovcev oziroma prodajalcev v večjih trgovskih centrih ali celo brez navodil.

Na pravilno delovanje kaminov in lončenih peči vplivata pravilna izbira oziroma dimenzioniranje dimnika in zagotavljanje dovolj svežega zraka, potrebnega za zgorevanje goriva. Med kupci teh naprav so v zadnjem času tudi številni, ki zaradi visokih stroškov centralnega ogrevanja prehajajo na lokalne kurilne naprave, pri tem pa ob morebitni zamenjavi stavbnega pohištva pozabijo na dovod svežega zraka.

Splošna navodila za pravilno delovanje lokalnih kurilnih naprav in navodila za vzdrževanje si preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.