Deloindom: Kondenz in plesen - zadostna ogretost prostorov in prezračevanje

Plesni, ki se razvijejo na stalno navlaženih stenskih površinah, pomenijo tveganje za zdravje. Predvsem škodijo dihalnim organom in poslabšajo alergije.

Objavljeno
16. november 2015 12.01
Dr. Miha Praznik, energetski svetovalec Ensvet
Dr. Miha Praznik, energetski svetovalec Ensvet

Površinska kondenzacija vodne pare iz zraka v bivalnih prostorih in pojav zidne plesni sta čedalje pogostejši temi energetskega svetovanja v mreži Ensvet. Problema izhajata iz značilnosti uporabe tako prenovljenih kot mlajših stavb. Vzroke intenzivne občasne ali daljše sezonske površinske kondenzacije na notranjih površinah toplotnega ovoja stavbe moramo prepoznati in ustrezno ukrepati, ker lahko ti naravni gradbenofizikalni pojavi povzročijo še bolj neželene, na primer pojav zidne plesni.

Za razvoj plesni je med drugim potrebna dovolj dolgo navlažena površina. Če so stavbe solidno vzdrževane in so brez poškodb, se takšna vlažna mesta pojavljajo med ogrevalno sezono na najbolj izpostavljenih mestih toplotnega ovoja stavbe, tj. na hladnejših zunanjih stenah in vogalih, še posebno pa na mestih konstrukcijskih, geometrijskih in konvekcijskih toplotnih mostov. Pojav ni omejen samo na grajene dele stavbe, zasledimo ga tudi drugje, na primer na mestu vgradnje oken ali na toplotno najšibkejših delih zunanjega stavbnega pohištva (pri starejših energijsko neučinkovitih zasteklit­vah ali pri distančnikih mlajših okenskih zasteklitev). Gre torej za pričakovana šibka mesta v toplotnem ovoju stavbe, vendar na pojav kondenzacije in s tem plesni s svojim ravnanjem močno vplivamo tudi uporabniki prostorov.

Površinska kondenzacija vodne pare na hladnih površinah je povezana predvsem s temperaturo in relativno vlažnostjo zraka v prostoru, kar lahko uporabniki preprosteje uravnavamo, medtem ko na značilnosti toplotne zaščite ovoja stavbe ne moremo vplivati brez gradbenega in investicijskega posega, ki ga zahtevajo energetske izboljšave. Na površinsko temperaturo na notranji strani zidu sami skoraj ne moremo vplivati, razen s skrbjo, da je prostor stalno ogrevan na ustrezno visoko temperaturo. Prekinitve v ogrevanju in želja po zniževanju temperature v prostoru – oboje je običajno posledica želje po zniževanju stroška za energijo – pa seveda povzročijo tudi zniževanje površinske temperature, še posebno na kritičnih mestih, kar privede do izdatnejše kondenzacije vodne pare na teh površinah.

Več o preprečevanju in odstranjevanju plesni preberite v prilogi Deloindom ali na www.deloindom.si.